Cytrynowe muffinki z kremem

Muffinki to dobry pomysł i na codzień i od święta. Smakują wszystkim a do tego pięknie wyglądają. możecie się pokusić o ich piękne przygotowanie i ozdobienie – uroda na pewno doda im jeszcze smaku 🙂

Przygotowanie:60 minut
Ilość porcji: 12 muffinek

Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 125 g cukru białego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 200 ml kefiru lub maślanki
– 110 g masła
– małe opakowanie śmietanki kremówki 36%
– ok 200g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– odrobina żółtego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło roztopcie w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i przestudźcie aby nie było gorące.
Do przygotowania potrzebujecie 2 miski – w jednej mieszacie sypkie produkty, a w drugiej produkty płynne. Na koniec produkty płynne przelewacie do mąki i dodatków i krótko mieszacie do połączenia składników. Ciasto powinno być nawet lekko grudkowate.
Ciasto przelejcie do foremek i pieczcie przez 15 min w temperaturze 200 st.
W trakcie pieczenia możecie przygotować krem – za pomocą miksera ubić śmietankę i cukier puder. Jak śmietanka stanie się gęsta dodać mascarpone i barwnik, na najniższych obrotach miksować ok 1 min. krem nakładać po całkowitym ostygnięciu muffinek. Do nałożenia kremu wykorzystacie szprycę lub rękaw.
SMACZNEGO!

 

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Cytrynowe muffinki z kremem
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ośmiornica w czosnku

Ośmiornica i kalmary to wspomnienia dla wielu w nas z egzotycznych wakacji. W Polsce są one dostępne, ale w restauracjach...

Zamknij