Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Focaccia czyli pyszny włoski chleb jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do kanapek lub potraw mięsnych. Ja przygotowałam ją specjalnie do pysznego gulaszu z czerwonym winem..

Polecane przepisy:
focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze

Przygotowanie:2,5 godziny

Składniki:
– 325 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
– 500 ml mąki pszennej
– łyżeczka soli
– łyżeczka drożdży
– łyżka soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba zadanie jest ułatwione – dodajecie wszystkie (oprócz ostetniego) skłądniki do maszyny w podanej powyżej kolejności i ustawiacie na program wyrabianie + wyrastanie. Jeśli nie posiadacie maszyny, połączcie wszystkie składniki za pomocą miksera, nakryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 1h 10 min.
Nastawcie piekarnik na 195 st. Na blasze rozłóżcie kawałek papieru do pieczenia, wyłóżcie ciasto tak aby jego grubość wynosiła ok 3-4 cm. Nie martwcie się kształtem, nieregularny kształt wg mnie dodaje tylko uroku. Pieczcie ok 40-50 min aż chlebek nabierze pięknych kolorów.
SMACZNEGO!

burger przepis

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Klaudia

    Opublikowane 10/02/2014

    Odpowiedz

    ja też robię od czasu do czasu ale nie dodawałam jeszcze czosnku. muszę koniecznie spróbowac

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placuszki serowe z mango

  Na śniadanie lub deser - te placuszki mogą być podane w kilku porach dnia. Uwielbiają je dzieci bo są...

Zamknij