Jabłka w cieście

W domu z J. prowadzimy wieczny spór o nazewnictwo i różnicę pomiędzy plackami z jabłkami, a jabłkami w cieście. W każdym z domów inaczej określało się podobne placuszki. U mnie placki z małymi kawałkami jabłek to tradycyjne placki z jabłkami, a jabłka w cieście to krążki jabłka zamoczone w cieście i usmażone. U J. w domu rodzinnym placki z małymi kawałkami jabłek nazywało się właśnie jabłkami w cieście. Stąd jak planuję zrobić którąkolwiek z tych wersji opisuję dokładniej co wykonam, abyśmy się dobrze zrozumieli. Jeszcze kilka lat i J. przywyknie do moich określeń 😉 A jak jest u Was z nazewnictwem?

Zapraszam także do innych  moich przepisów:
placki z jabłkami
placki serowe z jabłkami
placuszki z dyni
placuszki jogurtowe z owocami

JABŁKA W CIEŚCIE

PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ – 10-12 krążków

SKŁADNIKI:
– 2 jabłka
– 50 g mąki pszennej
– ok 50 ml mleka
– 1 jajko
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– szczypta cynamonu
– cukier puder do posypania
– tłuszcz do smażenia (olej roślinny)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotujcie ciasto z mąki, jajka, mleka, cukru waniliowego i cynamonu. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (ciasto bardziej gęste niż na naleśniki). Obierzcie jabłka i pokrójcie je na krążki. Z krążków wytnijcie środek z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane jabłka zanurzcie w cieście i kładźcie na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażcie ok 3 min z każdej strony lub do zrumienienia. Przed podaniem możecie posypać dodatkowo cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

jabłka w cieście

jabłka w cieście

jabłka w cieście

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jabłka w cieście
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Nalewka jarzębinowa z suszoną śliwką

To pierwszy z moich dwóch sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Ten z dodatkiem suszonej śliwki jest nieco bardziej słodki...

Zamknij