Knedle ze śliwkami

Przychodzi jesień i na straganach pojawiają się śliwki węgierki. To własnie te małe śliwki są najlepsze do przetworów oraz takich dań na knedle ze śliwkami. Ja celowo wybierałam te mniejsze śliwki, aby moje knedle wyszły małe i zgrabne, takie wolę 🙂

Polecam Ci także:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
kluski leniwe na słodko

Przygotowanie: 60 minut
Ilość porcji: 3-4

Składniki:
– 500 g ziemniaków (waga surowych po obraniu)
– 1 jajko rozmiar L
– ok 150 g mąki + dodatkowa do formowania
– szczypta soli
– 250 g śliwek węgierek
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki cukru pudru
– 4 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
– 4-6 łyżek śmietany

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Aby przyśpieszyć ten proces możecie drobniej je pokroić. Po ugotowaniu odlejcie wodę, rozgniećcie praską do ziemniaków i wystudźcie.
  2. W czasie kiedy ziemniaki będą się gotowały umyjcie i przygotujcie śliwki. Należy nadkrawać je tylko z jednej strony i wyjąć ze środka pestkę. Druga połówka powinna nadal pozostać złączona aby śliwka pozostała w całości.
  3. Wymieszajcie cukier puder i cynamon. Mieszankę dodawajcie do środka śliwek – około 1/4 łyżeczki do każdej śliwki.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypywać dłonie mąką. Ciasto powinno być zwarte ale jeszcze lekko klejące, jednak nie dodawajcie nadmiernej ilości mąki bo ciasto stanie się twarde.
  5. Oprószcie blat mąką, dłonie także powinny być suche i mocno opruszone mąką przed formowaniem każdego z knedli. Oddzielajcie kawałki ciasta wielkości orzechów włoskich, formujcie kulę i rozpłaszczcie ją w dłoniach tak aby móc zakleić ciastem śliwkę. Na rozpłaszczonym kole kłaść śliwkę i całość zawinąć aby uformować zgrabną kulę knedla. Tak postępujcie z kolejnymi knedlami, aż do wyrobienia ciasta.
  6. W międzyczasie zagotować wodę w sporym garnku, lekko ją osolić. Wrzucić knedle do wrzątku i gotować aż wypłyną + kolejne 5 minut.
  7. W czasie gotowania knedli przygotować śmietankę i bułkę tartą. W rondelku rozpuścić masło i dodać bułkę tartą i płaską łyżeczkę cukru z cynamonem. Podgrzewać ok 2-3 minut aż bułka  się zrumieni.
  8. Śmietanę posłodzić (jeśli jeszcze został Wam cukier z cynamonem możecie użyć jego), do uzyskania odpowiedniej dla Was słodyczy śmietanki.
  9. Knedle wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, podawać polane śmietanką oraz bułką tartą z masłem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Knedle ze śliwkami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • mopswkuchni

    Opublikowane 07/09/2017

    Odpowiedz

    Aż mam ochotę zrobić je dziś na obiad. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem

Podobne danie właśnie z pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach ziemniakami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama robiła to danie głównie...

Zamknij