Krem z pomidorów

Zupa z pomidorów, to pierwszy krem który zagościł w mojej kuchni. Robię ją od wielu lat i chyba wypróbowałam już wszystkie możliwe warianty, dopracowując ten przepis do perfekcji. Okazało się że w tym przypadku im  mniej tym lepiej. Niektóre składniki wręcz psują jej smak.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków

krem z POMIDORÓW

Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

– 1 mała cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 puszki pomidorów, lub ok 6-7 średnich świeżych pomidorów
– po dużej łyżce gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego na porcję
– kilka listków bazylii na porcję
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– świeżo mielony pieprz
– dodatkowo: ok 50 g sera pleśniowego typu blue cheese (łagodna wersja)

WYKONANIE:

  1. Jeśli przygotowujecie ze świeżych pomidorów: sparzcie pomidory we wrzątki i zdejmijcie skórkę. Pokrójcie pomidory na mniejsze części.
  2. Do średniego garnka dodajcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę. Krótko podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki lub świeże pomidory wraz z odrobiną wody. Doprawcie solą i pieprzem i doprowadźcie do zagotowania. Jeśli korzystacie z pomidorów świeżych, czas przygotowania będzie najdłuższy, musicie bowiem podgotować pomidory około 8-10 minut. Pomidory z puszki wymagają krótszej obróbki, szczególnie kiedy korzystacie z wersji krojonej.
  3. Z wykorzystaniem blendera lub końcówki blendującej przetrzyjcie zupę na krem.
  4. Podanie: wlejcie zupę do misek, do każdej porcji dodajcie czubatą łyżkę śmietany oraz kilka listków świeżej bazylii. Najlepiej porwijcie bazylię tak aby móc ją jeść razem z zupą. Dodajcie trochę świeżo mielonego pieprzu.
    Moim ulubionym dodatkiem do zupy jest ser pleśniowy. Należy go pokroić na drobne kawałki i najlepiej podać oddzielnie, każdy będzie mógł samodzielnie zdecydować o jego ilości w zupie.
    SMACZNEGO!

Polecam jeszcze:
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z cukinii z nachos
krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
krem z pieczonych pomidorów i papryki
krem z zielonego groszku z boczkiem
zupa krem z dyni
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
krem z papryki z tequilą
krem z pieczonej papryki
– góralska kwaśnica
krem z dyni z jabłkiem
krem brokułowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z pomidorów
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Natalia

    Opublikowane 12/10/2017

    Odpowiedz

    Krem z pomidorów wyszedł przepysznie ! Krem można zrobić naprawdę szybko i składniki są w zasięgu ręki 🙂 ja do mojej dodałam na koniec jeszcze ser mozzarella . Pychotka !

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 12/10/2017

      z mozzarellą jest na pewno pycha. Właśnie dlatego lubię ten mój krem, że można go zrobić zawsze, jest mega prosty i przepyszny 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kulki serowe w oliwie

Ostatnio robiłam dla Was bardzo obszerny test jogurtów greckich, a do tego pyszny przepis na ser z jogurtów greckich. To...

Zamknij