Dzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina dymki lub szczypiorku nie zaszkodzi, wszak smaki są dość spójne.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
krem z pora z boczkiem
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 2 świeże pory
– 300 g ziemniaków
– 1 cebula
– 800 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego
– 200 g śmietanki 30%
– 2 łyżki masła
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– do podania: boczek, cebula dymka lub szczypior
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Pora dokładnie umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- W garnku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Duś około 2 minut. Następnie dodaj pora i podsmaż go 3-4 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków i zalanie wszystkiego gorącym bulionem.
- Gotuj zupę około 15 minut, do czasu kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną. To czas na blendowanie, przetrzyj zupę za pomocą blendera na gładki krem. Dodaj wtedy śmietankę i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni podsmaż boczek. Zupę nakładaj do misek, na wierchu dodaj nieco boczku i posiekanej dymki.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł