Ten winiec to bardziej efektowna odmiana tradycyjnej strucli makowej. jej zwinięcie nie jest tak trudne jak by się mogło wydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– Masa makowa
– ciasto makowe na biszkopcie
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 2 h 10 minut
Składniki na masę makową:
– 500 g maku
– 1 szklanka miodu
– 4 łyżko oleju
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g)
– 3 białka
Składniki na drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 180 ml mleka
- opakowanie (ok 7 g) suchych drożdży lub ok 15 g świeżych
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jeśli używasz gotowej masy makowej (wystarczy Ci około 450 g) przejdź od razu do punktu 3.
- Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
3. Przygotuj zaczyn z drożdży, do ciepłego mleka dodaj drożdże i 1łyżeczkę cukru, a następnie odstaw wszystko na 10-15 minut aż zacznie pracować.
4. Do miski wsyp mąkę, cukier, rozpuszczone i wystudzone masło i zaczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera (spiralne końcówki) lub za pomocą dłoni. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1h do wyrośnięcia.
5. Ciasto zagnieć ponownie a następnie podziel na dwie równe części. Na stolnicy posypanej odrobiną mąki z dwóch części ciasta zrób rulony rolując je. Tak przygotowane rulony rozwałkuj na dość długie prostokąty, około 20 cm szerokie i 60-70 cm wysokie.
6. Na cieście połóż masę makową, pozostawiając ok 1 cm przestrzeni na brzegach ciasta. Ciasto zawiń w rulony, zawijając dłuższą krawędź do środka. Zdjęcia pokażą Ci to szczegółowo. Nożem rozetnij oba rulony na pół.
7. Ułóż pasy makiem do góry a następnie złącz po dwa paski sklejając je na górze. Teraz przeplataj połączone ze sobą paski razem, tworząc kłos (okręcaj je naokoło siebie). Końcówki sklej tworząc wieniec.
8. Makowiec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175 st C. Piecz wieniec przez 30 minut, po czym wyciągnij ciasto z piekarnika i wystudź na kratce.
9. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Polej nim wystudzony makowiec i podawaj.
3 comments
Mmmm, wygląda naprawdę przepysznie! Już czuję zapach maku w powietrzu! 🙂
Wygląda smakowicie na zdjęciach ! u mnie na święta makowiec co roku obowiązkowy 🙂 Może w tym roku zdecyduje się na taki wieniec i zrobię go u siebie 😉 Jeśli tak to dam znać czy mi wyszedł, pozdrawiam i wesołych świąt!
Wspaniale to wygląda:) U mnie zawsze makowiec w stylu tradycyjnym na święta jest robiony, ale taki wieniec wygląda naprawdę bardzo interesująco. Czekam na kolejne ciekawe świąteczne przepisy.