Ten sernik wyszedł mi naprawdę genialnie, również dlatego że do jedzenia nadaje się także całość górnej dekoracji, bo żurawiny i pomarańcze są przeze mnie kandyzowane. Takie owoce możecie zrobić także do innego rodzaju ciasta, nie tylko sernika, naprawdę Was do tego zachęcam.
Książka Zapach Świąt
Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z rodzynkami
– sernik z wiśniami
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami
SERNIK POMARAŃCZOWY
Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie
Składniki:
– 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości)
– 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą być jednak oblane czekoladą)
– 100 g masła
– 3 pomarańcze
– garść świeżej żurawiny
– 4 jajka
– 200 ml śmietany 30% lub 36%
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 4 jajka rozmiar L
– 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny
– 200 g konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
- Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
- Przygotuj formę do ciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku stawiam moją foremkę i boki arkuszy zawijam na bok mojej formy. To chyba najlepszy sposób, a sernik musi być zabezpieczony, będzie pieczony w kąpieli wodnej.
- Do formy włóż ciasteczkowy piasek i lekko ubij tworząc jednolite dno. Wstaw do lodówki na czas tworzenia sernika.
- Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy, oczywiście koniecznie jest jej wcześniejsze bardzo dokładne umycie. Po starciu skórki wyciśnij jeszcze sok z pomarańczy.
- Do miski dodaj ser, śmietanę oraz pół szklanki drobnego cukru. Miksuj do połączenia po czym dodaj kolejne pół szklanki. Dodaj sok i skórkę pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Teraz dodawaj po jednym jajku i cały czas miksuj aby uzyskać puszystą jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę serową wlej do formy z przygotowanym dnem. Do piekarnika nagrzanego do 170 st C wstaw dużą formę, do jej środka a następnie wlej ciepłą wodę do połowy wysokości formy sernikowej. Piecz sernik przez 1 h 15 minut.
- W tym czasie przygotuj kandyzowane owoce. 2 pomarańcze dobrze umyj pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm. Przygotuj 2 garnki, do każdego wlej po szklance wody i wsyp po 1 szklance cukru. Zagotuj oba cukrowe syropy. Po zagotowaniu pod jednym garnkiem wyłącz ogień i włóż do garnka żurawinę. Do drugiego włóż plastry pomarańczy i gotuj 12 minut.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze wyłóż płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C.
- Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze.
- Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz też zastąpić konfiturą brzoskwiniową), a następnie układaj upieczone i wystudzone pomarańcze oraz żurawiny w cukrze.



– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań






One comment
Smakowity widok!