Śledzie z burakami i jabłkiem

Uwielbiam śledzie, dlatego przepisów na nie znajdziecie na blogu mnóstwo. Mam oczywiście kilka ulubionych do których wracam zawsze – tradycyjne z cebulką koniecznie w oleju lnianym, śledzie w czosnku i majeranku czy te na konfiturze z cebuli.

Polecam Wam także:
śledzie w śmietanie
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– 3-4 filetów śledziowych
– 1 gotowany lub pieczony burak
– 1 jabłko
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– odrobina szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
  2. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw.
  3. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko polej pozostałym sokiem z cytryny.
  4. Na półmisku ułóż buraka, na nim śledzia pokrojonego w kawałki
    a na koniec jabłko. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem. Możesz podawać od razu lub schować do lodówki aby podać za jakiś czas lub następnego dnia.
  5. SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Śledzie z burakami i jabłkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Na moim blogu przez ponad 8 lat jego tworzenia zebrało się naprawdę dużo przepisów na Świąteczne potrawy. Oczywiście możesz szukać...

Zamknij