Jeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami. Quesadillę możesz przygotować z różnymi rodzajami mięsa lub z samymi warzywami, moją ulubioną wersją jest jednak ta z kurczakiem grillowanym jaką pokazuję Wam właśnie w tym przepisie.
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
– rollsy z salami
– fajitas z kurczaka
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
– Roladki z tortilli z tuńczykiem
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
– 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
– papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań
– 130-150 g tartej mozzarelli
– 2 duże tortille – pszenne lub pełnoziarniste
– domowe pyszne guacamole do podania
– śmietana do podania
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C a blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blasze ułóż jedną tortillę, posyp ją połową sera, a na serze rozłóż grillowanego kurczaka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj resztę sera i przykryj drugą tortillą. Możesz także zrobić dwie osobne połówki, nakładając ser i dodatki na połowę tortilli i składając na nią drugą wolną połowę. Tak przygotowaną queasdillę włóż do piekarnika na 6-8 minut, aż się nieco zrumieni i ser się rozpuści.
- Quesalillę pokrój podobnie jak pizzę – całą na 8 kawałków, połówkę na 4. Posyp kawałki świeżymy papryczkami jalapeno, marynowanymi jalapeno lub świeżymi chilli. Dodaj też listki świeżej kolendry.
- Quesadillę podawaj z domowym pysznym guacamole, śmietaną 18%, możesz przygotować też ostry sos pomidorowy. Z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM