Wpisz i naciśnij Enter

Fajitas z kurczaka

Fajitas to pyszne połączenie, mięsa, warzyw i ulubionych dodatków zawinięte w pyszne tortille. To meksykańskie danie możesz zrobić tak jak chcesz, wystarczy że nałożysz do środka ulubione dodatki, a jeśli lubisz pikantne smaki dodasz papryczki jalapeno.

Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
quesadilla z kurczakiem
– rollsy z salami
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 1 pierś z kurczaka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– 2 łyżki oleju do smażenia
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– pół zielonej papryki
– 1 nieduża czerwona cebula
Do podania:
– papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań
– tortille – pszenne lub pełnoziarniste
– domowe pyszne guacamole
– śmietana
– świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. Następnie dodaj do kurczaka pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w cienkie plasterki papryki. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut aż warzywa nieco zmiękną.
  3. Placki tortilli podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.
  4. Fajitas podawaj z domowym pysznym guacamole, śmietaną 18%, jalapeno i świeżą kolendrą. Możesz przygotować też ostry sos pomidorowy, z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Fajitas z kurczaka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 comments

  1. Wygląda pysznie!

  2. Uwielbiam takie dania! Pychota!

  3. u mnie zwykle kończy się tak, że zanim zawinę tortille, to połowy już nie ma 😉

  4. ostatnio robiłam, ale zniknęły prędko i nie mam zdjęć. Mówisz, że ze śmietaną? Jeszcze nie podawałam w ten sposób. Wypróbuję 😉

    1. Śmietana cudownie łagodzi ostrość potrawy, dając swoistą przeciwwagę. Zatem zróbcie bardziej ostre i podawajcie ze śmietaną!

  5. o pyszności.