Ten tort możecie przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i z innej okazji w listopadzie czy grudniu. A może macie urodziny lub imieniny w najbliższym czasie? Ten tort to będzie zawsze dobry wybór. Pieczenie blatów zajmuje chwilę, dlatego możecie zrobić to poprzedniego dnia a przed podaniem przygotować krem i złożyć tort. Zapraszam na przepis.
Polecam Wam także przepisy:
– tort czekoladowy z owocami
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
– tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
TORT PIERNIKOWY
Przygotowanie: 2,5 h + chłodzenie
Składniki:
- 150 ml mleka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 400 g mąki pszennej
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka kakao
- 25-30 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml oleju roślinnego
- 300 ml maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki likieru amaretto lub rumu
Składniki krem:
- 250 g śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- pestki z połowy granata
- 5-6 łyżek konfitury śliwkowej lub wiśniowej
PRZYGOTOWANIE:
- BLATY TORTU: Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 st C. Przygotuj okrągłą formę z rozpinanym bokiem, najlepiej wielkości 22-24 cm, oraz kawałki papieru do pieczenia. Wyłóż spód kawałkiem papieru do pieczenia.
- Do garnuszka wlej mleko i dodaj 3 łyżki płynnego miodu. Podgrzewaj na średnim ogniu do połączenia, nie musisz zagotowywać. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce połącz sypkie składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika i kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj też pastę waniliową. Wszystko wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj składniki płynne: maślankę, jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie 2-3 minuty.
- Ciasto podziel na 3 równe części. Wlej pierwszą część do blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Im mniejszą masz blaszkę a tym samym wyższe blaty tym czas będzie się wydłużał.
- Wyjmij upieczony blat z piekarnika, za pomocą noża okrój na około oddzielając od blaszki i wyjmij blat. Wyłóż blachę na spodzie nowym kawałkiem papieru do pieczenia i włóż kolejną porcję ciasta. W ten sposób przygotowuj wszystkie blaty. Po upieczeniu blatów piernikowych całkowicie je wystudź zanim złożysz tort.
- Do miski dodaj śmietanę 36% i ją zmiksuj, dodaj cukier i dalej miksuj aż śmietana zacznie robić się sztywniejsza. Dodaj wtedy ser mascarpone i połącz do uzyskania jednolitego kremu.
- Na pewno któryś z blatów trochę bardziej wyrósł na środku lub z jednej strony. To super, zetnij wyrośnięta część i zachowaj te skrawki do ozdobienia tortu 😉
- Połóż na paterze pierwszy z blatów i posmaruj go kremem, a następnie przygotowaną konfiturą śliwkową, przykryj kolejnym blatem i ponownie posmaruj go kremem, następie połóż kolejny blat i pozostałym kremem posmaruj boki tortu i górę.
- Boki tortu opsyp wiórkami kokosowymi, na górze rozsyp pokruszone skrawki piernika, pestki granata i odrobinę wiórków kokosowych. Tort jest gotowy do jedzenia!
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Tort piernikowy
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
5 Review(s) Based on
1 comments
Tort piernikowy w takim wydaniu pasuje mi na świąteczne spotkania z rodziną, przy aromatycznej kawie. Wygląda naprawdę wspaniale. Smakuje, zapewne, jeszcze lepiej.