Od wielu lat uwielbiam śledzie i robię je na dziesiątki rożnych sposobów. Mam nawet ciekawą anegdotę związaną ze śledziami w moim życiu, podczas jednego z wywiadów w radiu (było to bodajże Radio ZET), nazwałam się sama królową śledzia. Ot czasem człowiek palnie coś bez zastanowienia. Kilka tygodni później w mojej kolekcji pojawił się fartuszek KRÓLOWA ŚLEDZIA, a ja uznałam że skoro mam już być tą Królową to moje przepisy muszą być królewskie.
Stad dziś odświeżam Wam przepis na klasycznego śledzia w oleju. Zobaczcie jak ja go robię w domu i powtórzcie u siebie 🙂
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 1-2 cebule
– pół szklanki dobrego oleju słonecznikowego lub oleju lnianego (najlepiej pół na pół)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zacznę od tego jakie filety śledziowe wybierać w sklepie. Najlepiej sięgnij po te w naturalnej zalewie z wody, lub kup śledzie na wagę z beczki. Oczywiście wielu producentów proponuje śledzie w oleju, ale są one według mnie za słone więc odlewanie oleju i ponowne ich moczenie tylko niepotrzebnie nadwyręży rybę. Ale jeśli nie ma w sklepie innych sięgnij po takie.
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez minumum 2 godziny, kilka razy wymieniając wodę w trakcie namaczania. Odlej wodę, osusz płaty.
- Pokrój płaty na mniejsze kawałki i ułóż naczyniu lub dużym słoju. Posyp drobno pokrojoną cebulą i pokrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z oliwą i zalej całość tak aby przykryć rybę.
- Wstaw śledzia do lodówki najlepiej na kila dni, aby wszystkie smaki się połączyły, śledź nieco zmiękł i nabrał smaku. Najlepiej przygotować śledzie na 4-5 dni przed podaniem.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM
4 comments
Dzisiaj śledziki w oleju, a potem wszystkie przepisy śledziowe po kolei.
Super
dziś zrobiłem. wszystko super, tylko to układanie w słoiku piętami było trochę niewygodne… 🙂
Mama takie robiła. W lodówce był taki gliniany garnuszek z takimi.. Ach pycha!