Nie ma bardziej ekspresowego chilli niż to, wystarczą do niego 2 puszki ugotowanej fasoli i kilka prostych składników. Poszalejcie jednak z dodatkami i zróbcie sami pyszne tortille, warto! W tym przepisie znajdziecie nie tylko chilli ale także kukurydziane tortille, takie trochę oszukane bo nie z masa harina – specjalnej mąki kukurydzianej a z klasycznej mąki kukurydzianej w połączeniu z pszenną i dodatkiem odrobiny masła które wpłynie na smak i delikatność placków. Musicie zrobić wszystko 🙂
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
CHILI Z FASOLI EXPRESOWE
Przygotowanie: 30 minut
Składniki chili:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka białej fasoli
– 250 g passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka płatków chilli (może być mniej jeśli wolicie mniej ostre dania)
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno do podania
– 3-4 łyżki jogurtu greckiego do podania
– garść świeżych listków kolendry do podania (możesz pominąć)
– guacamole lub świeże awokado do podania
– kilka pomidorków koktajlowych do podania
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100 stC)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Przygotowanie:
- Przygotowania rozpocznij od tortilli. Do miski dodaj wszystkie składniki, najpierw mieszaj wszystko łyżką, a jak już nie będzie gorącej pływającej wody a większe grudki mąki zacznij wyrabiać ciasto za pomocą dłoni. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj chili. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj około 3 minut. Następnie dodaj przyprawy: kmin rzymski, chilli, jeśli lubisz możesz też dodać wędzonej papryki. Wymieszaj i podsmażaj kolejne kilka minut.
- Otwórz fasolkę i odlej płyn. Do garnka dodaj passatę pomidorową, obie fasolki i wymieszaj. Podgrzewaj przez 6-7 minut, a na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i ewentualnie chilli jeśli chcesz mieć bardziej pikantne danie.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, podgrzewaj na sucho bez tłuszczu. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Ciasto rozwałkuj dość cienko starając się zachować okrągły kształt. Smaż placki po 1 minucie z każdej strony. Placki podawaj od razu po usmażeniu, jeśli przygotujesz je wcześniej to podgrzej je ponownie przed podaniem aby stały się miękkie.
- Nakładaj gotowe chilli na talerze, na górę możesz położyć dodatkowo guacamole lub awokado, jogurt grecki, papryczki jalapeno, kolendrę i pomidorki koktajlowe. Podawaj z kukurydzianymi tortillami.
SMACZNEGO!
1 comments
Kolejne pyszne danie!
Sycące, grzejące w brzuszek 😉 Chociaż jak to mamy w zwyczaju znów trochę zmieniliśmy przepis i zamieniliśmy płatki chilli pokrojonymi papryczkami piri piri, dużo smaku oddały do potrawy 😉
Po raz kolejny się nie zawiedliśmy ^^ dzięki za to, że wkładasz w blog tyle pracy i serca!