To idealna alternatywa dla lasagne, szybka, prosta, w tej wersji bez mięsa, a dodatek serowy powoduje że smakuje bardzo ale to bardzo podobnie. Namawiam Was abyście wypróbowali tą ekspresową wersję🙂
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– zupa o smaku lasagne
– Makaron z kurkami
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
MAKARON A’LA LASAGNE
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu parpadelle lub tagliatelle
– 200 g passaty pomidorowej
– 1 puszka białej fasoli
– 1 łyżka oliwy
– 1 świeże chilli
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 4 łyżki sera ricotta
– 3 łyżki tartego parmezanu
– kilkanaście listków swieżej bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj.
- Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań i ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do garnka passatę pomidorową i wymieszaj. Zagotuj sos, dopraw do smaku solą i pieprzem a następnie dodaj białą fasolę z puszki i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu świeżego (dostępny w marketach w części lodówkowej) to czas przygotowania wyniesie zaledwie około 3 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem i wyłącz gaz. Zupa jest już gotowa.
- Przygotuj serowy top. W miseczce zmieszaj ser ricotta, i drobno starty parmezan. Makaron przełóż na talerze, dodaj sos i ricottę z parmezanem, jeśli chcesz posyp jeszcze odrobiną parmezanu i dodaj świeże listki bazylii. Podawaj!
Smacznego!
1 comments
Jak to smakowicie wygląda…