.Mam dziś dla Was kolejny meksykański przepis, choć tym razem moje burrito zrobiłam bez ryżu a jedynie z kurczakiem i dodatkami. Jeśli jednak planujecie to danie na obiad i chcecie mieć bardziej pożywny posiłek dodajcie do niego ryżu białego lub pełnoziarnistego, będzie doskonałe i bardziej sycące.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– przepisy na grilla
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
BURRITO Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki kurczak:
– 1 większa pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli i pieprzu
Składniki burrito:
– 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
– 1 dojrzałe awokado
– 2 garści dowolnej sałaty
– listki świeżej kolendry
– kilka plastrów wędzonego boczku
Sos:
– marynowane papryczki jalapeno wraz z odrobiną zalewy ze słoika – zblendowane na jednolity sos
Przygotowanie:
- Kurczaka drobno pokrój. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju, aż kurczak lekko się zrumieni i przestanie być surowy.
- Plastry wędzonego boczku smaż na patelni bez dodatku tłuszczu, potrwa to kilka minut zanim boczek się wytopi, pięknie zrumieni i zrobi chrupiący.
- Na środek tortilli układaj garść sałaty, usmażonego wcześniej kurczaka, świeże awokado pokrojone w plasterki, usmażony boczek i listki świeżej kolendry. Najpierw zawiń boki tortilli nakładając je do środka, a później zroluj delikatnie całość.
- Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron.
- Burrito podawaj z sosem z papryczek jalapeno lub dowolnym meksykańskim sosem.
SMACZNEGO!
I jeszcze:
Roladki z tortilli z tuńczykiem