Ten przepis to doskonałe połączenie powszechnie lubianego dania jakim jest Boeuf Stroganoff oraz makaronu. Nie użyłam jednak wołowiny jak w przypadku Boeuf Stroganoff, a polędwiczki wieprzowej, która jest bardziej dostępna i łatwa do kupienia w prawie każdym sklepie. Do dania nie potrzebujecie dużo składników, maksymalnie połowa polędwiczki, kilka-kilkanaście pieczarek. To ma być makaron z dodatkami a nie gulasz podany z makaronem 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Siekane kotlety z kurczaka
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ I PIECZARKAMI
Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu spaghetti lub na przykład tagliatelle
– pół średniej polędwiczki wieprzowej (około 150-180 g mięsa)
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula drobno posiekana
– 10-12 pieczarek
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz
– posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania zachowaj około pół zklanki wody z gotującego się makaronu.
- Wołowinę pokrój na małe kawałki, albo w cienkie plasterki albo jeszcze drobniej na paseczki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki.
- Mięso dopraw połową łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż na nim mięso, aż zamknie się z każdej strony i lekko zrumieni.
- Zdejmij mięso z patelni, możesz dolać jeszcze nieco oliwy i podsmaż na niej cebulę z pieczarkami. Smażenie potrwa około 8-10 minut.
- Dodaj na patelnię śmietanę, połowę zachowanej wody z gotującego się makaronu i dorzuć usmażone polędwiczki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, dodaj jeszcze nieco wody aby uzyskać lżejszą konsystencję sosu.
- Makaron najlepiej wrzuć od razu do sosu aby połączyły się smaki jeszcze na patelni.
- Makaron przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!