Ten piękny chlebek to tak naprawdę zbiór malutkich bułeczek, które możesz oderwać od całości, posmarować pyszną pastą lub masłem czosnkowym/ziołowym i rozkoszować się ich smakiem.
To idealna opcja jak przychodzą goście, wtedy kiedy ustawić możecie na stole dużo różności i właśnie taką blachę z jeszcze ciepłym chlebkiem. Pycha!
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– chlebek z cukinii
– chlebek zapiekany z szynką i serem
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe
– Rogaliki maślane
– Chlebek nadziewany fetą
CHLEBEK ODRYWANY
PRZYGOTOWANIE: 2 h 20 minut
Składniki:
– 1 kg mąki (możesz użyć tylko typ 550 lub lepiej pół na pół typ 750 i 550)
– 14 g drożdży suszonych
– 650 ml ciepłej wody
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka soli
– 1 jajko do nasmarowania bułeczek + sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Do misy miksera dodaj mąkę, suche drożdże, cukier, sól oraz wodę Wszystko zmiksuj za pomocą końcówki typu hak, powinno po potrwać około 5-6 minut.
- Ostaw ciasto przykryte ściereczką lub folią kuchenną w ciepłe miejsce na około 1 h, powinno podwoić swoją objętość.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blat wysyp odrobinę mąki i oddzielaj porcję ciasta a następnie rób z nich malutkie okrągłe bułeczki. Kładź je na blasze, z lekkimi odstępami. Ja najpierw robię nieco większe a później już takie maleńkie na górę w wolne przestrzenie.
- UWAGA: z tej porcji ciasta zrobisz całą blachę wypieku, to naprawdę spora ilość. Jeśli chcesz nieco mniej zrób połowę porcji ciasta i wybierz nieco mniejszą blaszkę, albo układaj na połowie blachy.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw na około 30 minut na blasze, przykryte ściereczką. Musi nieco wyrosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Bułeczki posmaruj jajkiem za pomocą pędzla kuchennego, możesz też posypać wszystko sezamem. Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut.
- Wyjmij chlebek z piekarnika, nieco ostudź. Podawaj z masłem, pastami i dowolnymi dodatkami. Najlepiej smakuje odrywany jeszcze ciepły.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!