Galette czyli pyszna rustykalna tarta występuje w wersji na słodko i na słono. Sama nie wiem, którą lubię bardziej, kocham je wszystkie za prostotę, mega pyszne ciasto i ten fantastyczny rustykalny wygląd. Pamiętaj, jeśli zrobisz tę tartę pochwal się efektem i oznacz mnie w mediach społecznościowych: Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z porem i łososiem
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
GALETTE Z PIECZARKAMI I GORGONZOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut
SKŁADNIKI TARTA:
– 200 g mąki pszennej
– 115 g zimnego masła
– 60 g śmietany 18%
– 60 ml bardzo zimnej wody
– pół łyżeczki soli
SKŁADNIKI NADZIENIE:
– 250 g pieczarek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 4-5 gałązek świeżego tymianku plus dodatkowe do dekoracji
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 50 g sera typu gorgonzola
– sól i pieprz
– 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto do tarty, a masło pokrój w małe kawałki. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 40 minut, lub aby przyśpieszyć ten proces do zamrażarki. .
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- W tym czasie przygotuj pieczarki – pokrój je na plasterki, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni na maśle podsmaż cebulę z czosnkiem a następnie dodaj pieczarki, rozmaryn i tymianek i podsmażaj przez 5-6 minut. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Na blacie połóż arkusz papieru do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto aby zrobić okrąg.
- Arkusz papieru wraz z ciastem połóż już na blasze z piekarnika. Teraz nałóż duszone pieczarki, tak aby zostawić rant minimum 4-5 cm. Pomiędzy pieczarkami układaj małe porcje sera gorgonzola.
- Boki tarty zagnij do środka na pieczarki. Z jajka i mleka stwórz emulsję, smarując nią boki tarty. Wstaw tartę do piekarnika i piecz ją przez 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika daj tarcie odrobinę ostygnąć. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł