O makaronie z pieczoną fetą i pomidorkami krążą powoli legendy, ale naprawdę warto go spróbować, bo jest MEGA prosty, MEGA pyszny i BARDZO szybki! Przepis na ten makaron znajdziesz na blogu już od długiego czasu, jest też wersja makaronu z fetą i warzywami. Tym razem postawiłam jednak na pieczoną dynię, która tak idealnie pasuje do tego dania, a dodatkowo można uzupełnić ją jeszcze świeżymi listami szpinaku, tak zrobiłam za którymś razem, wykonując to danie.
Do tej potrawy wykorzystajcie odmianę dyni, która będzie miękka po upieczeniu. Ja za każdym razem wybierałam dynię piżmową o kształcie gruszki. Będzie ona bardziej soczysta i miękka niż na przykład uwielbiana przeze mnie dynia hokkaido. Ale świetnym wyborem może być tu także dynia prowansalska, która ma bardzo delikatny miąższ i łatwo się ją piecze.
Makaron z pieczoną fetą i dynią to danie bardzo proste w przygotowaniu, a dłuższy czas zrobienia wynika tylko z czasu pieczenia tego dania. Ja lubię zapiekać najpierw całość pod przykryciem. Wydłuży to nieco przygotowanie, ale efekt będzie lepszy, nic się nie upiecze zbyt mocno i nie będzie sytuacji, że warzywa mają twardą skórkę. Na koniec potrzebujesz tylko widelca i ugotowanego makaronu!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I DYNIĄ
Przygotowanie: 50 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250-300 g makaronu muszle lub podobnego
– 100-150 ml oliwy extra vergine
– 4-6 ząbków czosnku
– 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (u mnie to pół średniej dyni piżmowej)
– około 200 g sera feta (kostka) – wybierz dobrej jakości prawdziwą fetę
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/3 łyżeczki płatków chilli
– pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C.
- Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojoną w niewielką kostkę dynię, ser feta, obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą, dopraw oregano, świeżo mielonym pieprzem oraz płatkami chilli. Przykryj na początek folią aluminiową, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut.
- Po 30 minutach odkryj danie i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kawałków dyni. Sprawdź pod koniec widelcem czy są już bardzo miękkie.
- W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozgnieć dynię, czosnek oraz fetę za pomocą widelca, dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Posyp świeżym parmezanem i dopraw świeżo mielonym pieprzem! Smacznego!
2 comments
To danie jest tak niesamowicie proste i tak niesamowicie smaczne,że robię już trzeci raz:) Nawet mój siostrzeniec, 3-letni niejadek zajadał się (wersją bez chili;)
Właśnie robię 😁