Kolejny pyszny przepis z indykiem jaki mam dla Was na moim blogu. Tym razem chrupiące kotleciki przygotowałam w piekarniku, razem z pyszną brukselką. To naprawdę proste i pyszne danie, a jeśli nie chcecie pikantnego sosu jaki zaproponowałam to zmniejszcie ilość ostrych przypraw lub wybierzcie łagodniejszą musztardę.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
- Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
- Pieczona pierś indyka w sosie pieczeniowym
- Polędwiczki w sosie kurkowym
- Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami
- Kurczak caprese
- Boeuf bourguignon – przepis Julii Child
- Schab z suszonymi pomidorami
- Siekane kotlety z kurczaka
- Zrazy wołowe
KOTLETY Z INDYKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Przygotowanie: 45 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
– 400-500 g piersi z indyka pokrojonej w plastry
– 200-250 g drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
– 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3/4 łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 jajko
– 250-300 g brukselki (świeżej lub rozmrożonej)
– 2 szalotki
Składniki sos musztardowy:
– 2 łyżki roztopionego masła
– 40 g miodu
– 30-35 g musztardy sarepskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 st C.
- Do pierwszego głębokiego talerza dodaj mąkę, sól oraz pokruszone płatki kukurydziane. Wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj jajko i rozkłóć je. Kotleciki z indyka maczaj w jajku a następnie obtaczaj w mieszaninie z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Tak przygotowane kotleciki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brukselki przekrój na pół, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, dorzuć do nich szalotki pokrojone w ćwiartki. Dopraw warzywa solą i pieprzem i połóż razem z kotlecikami na blasze. Indyka spryskaj jeszcze oliwą, najlepiej używając końcówki z dyfuzorem jeśli posiadasz.
- Wstaw do piekarnika na 17-20 minut.
- W tym czasie przygotuj sos musztardowy. Do musztardy dodaj miód, roztopione masło, przyprawy i wymieszaj.
- Wyjmij indyka z piekarnika i kładź na każdym kawałku łyżkę sosu, rozsmaruj. Wstaw ponownie do piekarnika na 3-5 minut.
- Podawaj Indyka z upieczoną z nim brukselką i pozostałym sosem.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł