Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Takie właśnie są faszerowane cukinie. Polecam na lekki obiad lub pożywną kolację!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 1 gotowana pierś z kurczaka lub kurczak z rosołu
– pół czerwonej papryki
– łyżka papryczek chili z zalewy Krokus
– 3/4 szklanki kaszy kuskus (mierzone przed jej przygotowaniem)
– sól, pieprz
– jogurt naturalny, ok 100 ml
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka bułki tartej
Zacznijcie od ugotowania kurczaka. Do ugotowania piersi użyjcie jarzyn, lub w ostateczności rosołu z kostki lub słoiczka. Możecie też wykorzystać już wcześniej ugotowanego w rosole kurczaka, tak jak zrobiłam ja.
Wydrążcie cukinię, uważając aby nie przeciąć skorupki. Cukinia powinna przypominać łódeczki. Nie wyrzucajcie wydrążonego środka, a posiekajcie dość drobno i posólcie aby puścił niepotrzebne soki.
Kaszę zalejcie wrzątkiem z dodatkiem soli i łyżeczki masła. Na 3 min przykryjcie miseczkę z kaszą talerzykiem, aby kasza napęczniała. Zdejmijcie talerzyk i wymieszajcie.
Kurczaka, paprykę, chili pokrójcie na kawałki. Dodajcie kaszę i cukinię. Wymieszajcie farsz i doprawcie. Włóżcie farsz do cukinii i posypcie bułką tartą. Połóżcie w żaroodpornym naczyniu lub na blasze do pieczenia. Skropcie oliwą. Zapiekajcie ok 15-20 minut.
W międzyczasie przygotujcie sos. Czosnek zetrzyjcie na tarce, dodajcie do jogurtu greckiego. Możecie odrobinę posolić jeśli lubicie.
Po upieczeniu cukinie polejcie jogurtem z czosnkiem i podawajcie.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– chlebek z cukinii
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
6 comments
smakowite danie:D wygląda fantastycznie!
ale musiało być pyszne. A do tego super bo nie tłuste i mogę jeść na swojej diecie
Mmm, bardzo lubię takie dania, musiało być pysznie 🙂
jadłam taką z mięskiem.
ale z kuskusem też muszę wypróbować!
kolejny świetny przepis z kaszą kuskus!
Lubię takie dania. Choć przyznam, że częściej bakłażana w podobnej wersji przysądzam.