Prosty i przepyszny smażony ryż z warzywami i krewetkami. To danie możesz skomponować po swojemu, bo tak naprawdę to od Ciebie zależy jakie warzywa wylądują w Twoim ryżu. Ja wykorzystałam do niego resztkę papryki czerwonej oraz płaską zieloną fasolkę, które drobniej pokroiłam i podsmażyłam krótko wraz z krewetkami i aromatyczną pastą z czosnku, imbiru i chilli.
Później wystarczy dodać już tylko ryż i sos zrobiony z 3 składników i danie gotowe!
Jak chcesz, aby Twoje danie wyglądało bardzo efektownie, to podaj je w wydrążonych połówkach ananasa. Najpierw przekrój ananasa na pół, ale razem z zieloną częścią, bo wtedy wygląda niesamowicie. Z usunięciem środkowej części chwilę trzeba się zmierzyć, ale warto. Środek możesz wykorzystać do soku, koktajlu lub po prostu zjeść owoc. Można też część ananasa drobno pokroić i dodać do ryżu. Bardzo pasuje do tego dania, a wybór już pozostawiam Tobie.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
RYŻ SMAŻONY Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150 g ryżu białego
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 1,5 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– starta na tarce pasta z czosnku, imbiru i chilli (1 łyżka pasty gotowej lub przygotowanej samodzielnie w proporcjach 1:1:1)
– 10-15 krewetek
– pół czerwonej papryki
– 1 szklanka fasolki szparagowej lub płaskiej odmiany
– 2 jajka
– szczypior dymki do podania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Paprykę i fasolkę pokrój, paprykę w cienkie paseczki lub kostkę a fasolkę na mniejsze części. Na patelni lub w woku podgrzej olej, lub oliwę i podsmaż paprykę z fasolką przez 3-4 minut. Następnie dodaj krewetki i pastę z czosnku, imbiru i chilli i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj.
- W tym czasie przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i sos rybny.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowany ryż i przygotowany sos. Podsmaż krótko.
- Na osobnej patelni na oleju, oliwie lub maśle podsmaż jajka na sadzone.
- Smażony ryż z warzywami i krewetkami przekładaj na talerze lub do wydrążonych połówek ananasa. Posyp go posiekaną dymką, a na górze połóż jajko sadzone. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł