Co powiecie na śniadanie z pysznym smakiem omletu z dodatkami? Całość zrobisz na jednej patelni, jest naprawdę prosta a efekt wyśmienity.
Zachęcam Cię do obejrzenia video, które umieściłam pod przepisem. Na video pokazuję krok po kroku jak przygotować tosty, to łatwiejsze niż opisanie tego w przepisie. Dlatego jestem pewna, że jak zobaczysz jak będziesz wiedział/a jak działać!
Polecam Wa też inne przepisy na słone śniadania:
Kajzerki nadziewane szynką i serem
Tosty z omletem
Angielskie śniadanie
Jajka zapiekane z parmezanem
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Jajka sadzone w pesto
Tosty zapiekane z jogurtem – HIT TikToka
Omlet z boczkiem i awokado
Pikantne jajka sadzone
Pasta z awokado i jajka
Tosty z pieczarkami i jajkiem
Jajka zapiekane z parmezanem
Omlet z serem brie
TOSTY Z OMLETEM I DODATKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4 kromki pieczywa tostowego
– 3 jajka rozmiar L
– 4 plasterki żółtego sera np. goudy lub mozzarelli twardej
– 1 awokado
– garść liści szpinaku
– kilka plasterków szynki lub dobrej polędwicy
– 1 pomidor
– sól i pieprz do smaku
– oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oliwy (tłuszczu ma być niedużo). Najlepiej robić po jednym toście więc włóż na patelnię 2 kromki pieczywa tostowego i tostuj z jednej strony.
- Jajka przerzuć do miski i roztrzep, dodając odrobinę soli i pieprzu.
- Następnie przewróć chrupiące już od spodu pieczywo, połóż równolegle do siebie z 3-4 cm odstępem (na dole na filmie lepiej to widać) i wlej połowę roztrzepanych jaj. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj około 1 minuty.
- Następnie na kromkach pieczywa połóż plasterki sera i ponownie przykryj pokrywką i podgrzewaj, aż omlet się zetnie.
- Teraz pora na założenie omletu na kromki pieczywa. Czyli nie zmieniając położenia kromek za pomocą szpatułki, nałóż obrzeże omletu na górę. Teraz na tostach ułóż dodatki – u mnie to świeży szpinak, plasterki awokado, świeża wędlina i pomidor. Następnie chwyć jedną część tosta od spodu szpatułką i załóż na drugą. Całość zdejmij z patelni i przekrój na pół.
- Podawaj od razu, póki tosty są ciepłe!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł