Ten makaron jest genialny w smaku, bardzo prosty w przygotowaniu, a jego jedzenie to sama przyjemność. Powiem, że to taki mój comfort food, czyli talerz prostego jedzenia, które ma taki smak, że można tylko jeść i jeść. Serek mascarpone świetnie nadaje się do przygotowania sosu. Oczywiście należy do niego dodać kilka składników, aby nabrał odpowiedniego smaku. U mnie to pomidory z puszki, czosnek, parmezan i chilli. Zestawienie, które da idealny smak!
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z KREWETKAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu tagliatelle lub innego
– 2-3 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki serka mascarpone
– pół szklanki krojonych pomidorów z puszki
– 1/4 szklanki tartego parmezanu + dodatkowy parmezan do podania
– 15-20 obranych krewetek (z ogonkami lub bez)
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Zużyjesz zapewne nie wszystko, ale warto mieć więcej.
- Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki.
- Na patelnię dodaj oliwę i wrzuć czosnek. Smaż przez 1-2 minuty aż się zeszkli, ale nie przypali. Wtedy na patelnię wlej pomidory z puszki, mascarpone i około 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj około 4 minut, aż sos się nieco zredukuje i nabierze smaku. Dopraw też sos solą, pieprzem oraz chilli.
- Jak sos nabierze już nieco gęstości, dodaj krewetki oraz parmezan i podgrzewaj je w sosie. Czas zależy od krewetek, bo jeśli wybierzesz też już różowe to czas gotowania to jedynie 3 minuty. Przy szarych krewetkach wydłuż czas o 2-3 minuty.
- Teraz dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj i w razie potrzeby dodaj jeszcze wodę z makaronu. Sos powinien być kremowy i otoczyć makaron.
- Makaron przekładaj na talerze, posypuj posiekaną natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł