Cynamonki z pewnością duża część z Was już robiła przynajmniej raz w życiu. To pyszne drożdżowe bułeczki, które są tak obłędnie aromatyczne dzięki dodatkowi sporej ilości cynamonu. Ale tym razem namawiam Was, aby do drożdżówek dołożyć małe kawałeczki jabłka. Dlaczego? Po pierwsze cynamonki robią się wtedy bardziej soczyste i „mokre”. Jabłko daje też dodatkową kwasowość no i najważnjesze — połączenie jabłek i cynamonu jest przecież jednym z najbardziej genialnych, dlatego tak warto spróbować.
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
CYNAMONKI Z JABŁKIEM
Przygotowanie: około 2 h i 20 minut
Składniki ciasto drożdżowe:
– 250 ml ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych drożdży instant
– 500 g mąki pszennej
– 50 g cukru białego
– szczypta soli
– 1 jajko + 2 żółtka
– 70 g miękkiego masła
Składniki masa cynamonowa:
– 200 g cukru brązowego lub klasycznego białego
– 18-20 g cynamonu
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie 1 cukier wanilinowy)
– 70 g roztopionego masła
– 5-7 jabłek, w zależności od wielkości
Składniki lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– sok z połowy limonki lub cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- CIASTO DROŻDŻOWE: Zacznij od lekkiego podgrzania mleka do około 30o C. Do mleka dodaj świeże drożdże lub drożdże suszone, 1 łyżkę cukru z podanej porcji i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Użyj do tego końcówki typu hak.
- Kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą kulę dodaj jajka – 1 całe i 2 żółtka. Ponownie wyrabiaj ciasto przez chwilę.
- Ostatnim etapem jest dodanie miękkiego masła. Teraz należy wgniatać masło w ciasto, aż to wchłonie tłuszcz, a kula ciasta stanie się ładna i sprężysta.
- Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 28-35 st). Ciasto musi wyrosnąć i przynajmniej podwoić swoją objętość, choć zwykle wyrasta jeszcze bardziej.
- NADZIENIE: Masło (70 g) rozpuść w garnuszku. W miseczce wymieszaj cukier, cynamon i ekstrakt wanilii lub jeśli go nie masz to cukier wanilinowy. Wymieszaj. Masa powinna być sypka i brązowa od cynamonu.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kosteczkę, niej więcej o boku 1 cm.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj ciasto do formy kwadratu wielkości około 30 x 30 centymetrów. Rozwałkowane ciasto nasmaruj masłem za pomocą pędzla kuchennego. Następnie nałóż na ciasto połowę porcji drobno pokrojonych jabłek i posyp je połową przygotowanego cukru cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1-2 cm luzu – najlepiej na górze. Tym obrzeżem zlepisz rulon z cynamonkami.
- Roluj delikatnie ciasto, rozpoczynając od dołu, a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 2 cm grubości każda. Najlepiej przekroić rulon na pół, następnie na ćwiartki i każdą z czterech ćwiartek na 3 równe części. Postępuj identycznie z drugą częścią ciasta i składników. Zostanie ci też odrobina rozpuszczonego masła, nie wylewaj go, tylko zostaw na później.
- Tak przygotowane ruloniki układaj na dużej blasze (blaszka piekarnikowa) wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm od siebie. Bułeczki wyrosną i będą się z sobą stykały.
- Przykryj blaszkę ręcznikiem kuchennymi i pozostaw bułeczki na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C. Jeśli rozpuszczone masło zastygło podgrzej je ponownie, aby było płynne. Rozpuszczonym masłem nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego.
- Piecz bułeczki przez 20 minut.
- Z cukru pudru i soku z limonki lub cytryny przygotuj lukier, dobierając proporcje tak, aby lukier był gęsty, ale dało się nim łatwo polać bułeczki za pomocą łyżki. Polukruj bułeczki kiedy całkowicie wystygną.
Smacznego!