Do przygotowania tego makaronu naprawdę niewiele potrzeba. Niewielki brokuł lub połówka dużego, trochę suszonych pomidorów, które pewnie stoją w słoiczku w Twojej lodówce, bo nie udało się zużyć wszystkich za jednym razem, kilka plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej o gotowe. Proste, pyszne, dokładnie takie jak lubię!
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z BROKUŁEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 20-25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub innego
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 mały brokuł
– 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
– 7-10 suszonych pomidorów w oleju
– 1/3 szklanki tartego parmezanu + dodatkowy parmezan do podania
– 5-6 łyżek śmietany 18%
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– posiekana natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania materiału zachowaj mniej więcej 3/4 szklanki wody z makaronu, przyda się spora jej część do sosu.
- Czosnek posiekaj drobno lub w plasterki, obie wersje będą smaczne. Pomidory pokrój w cienkie paseczki a brokuł w niewielkie różyczki.
- Brokuł ugotuj na parze (tak rekomenduję) lub tradycyjnie. Powinien pozostać jędrny i lekko chrupiący.
- Na patelnię dodaj nieco oliwy z oliwek lub oleju z suszonych pomidorów i dodaj czosnek. Smaż przez 1-2 minuty aż się zeszkli, ale nie przypali. Wtedy na patelnię dodaj suszone pomidory, smaż z minute i dodaj śmietanę, parmezan oraz spory chlust wody zachowanej z gotującego się makaronu. Sos powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj około 2-3 minut aż sos się nieco zredukuje i nabierze smaku. Dopraw też sos solą i pieprzem.
- Jak sos nabierze już nieco gęstości, dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody od makaronu i ugotowane na parze brokuły. Mieszaj i podgrzewaj przez minutę, aż sos zostanie nieco wchłonięty przez makaron, ale nadal będzie widoczny. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco wody. Na koniec na makaronie układaj plastry szynki typu parmeńska (może być też serano lub inna podobna).
- Makaron przekładaj na talerze i posypuj dodatkowym parmezanem. Ja doprawiam jeszcze świeżo mielonym i czasem dodaję listki świeżej bazylii!
Smacznego!