To takie moje comfort food! Danie, które jest niesamowicie proste, wystarczy użyć do jego przygotowania dobrej jakości słodkich pomidorków, dobrej aromatycznej oliwy i dosłownie kilku innych składników. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak taki, że nie można się oderwać od jedzenia.
Jeśli zostanie Ci nieco oliwy z sokiem z pomidorów z tego dania, zużyj ją do sałatki jako sos. Nie można jej przechowywać bardzo długo, bo jednak oliwa ma sporo soków z pomidorów, ale tego samego dnia lub następnego będzie nadal doskonałym dodatkiem.
Zajrzyj także do:
Smażona burrata z sosem pomidorowym
Krem z pomidorów caprese
Burrata z pomidorami i szynką parmeńską
Burrata z pomidorami i brzoskwiniami
Sałatka z burratą
Makaron z pieczonymi pomidorami
Pieczona feta z oliwkami
Tarta z pomidorami i bakłażanem
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Smażony ser feta z miodem
Tarta z warzywami
Makaron z pesto i pomidorkami
PIECZONE POMIDORKI Z BURRATĄ
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 20-30 małych słodkich pomidorków
– 100 ml oliwy z oliwek
– 6-8 ząbków czosnku
– kilka listków bazylii
– 1 kulka sera burrata
– kromki pieczywa – bagietki, chleba, raczej pszenne pieczywo
– świeżo mielony pieprz, sól
– dodatkowe listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- Pomidorki umyj i włóż do naczynia do zapiekania. Dodaj do niego także obrane ząbki czosnku oraz kilka listków bazylii i całość zalej oliwą. Dopraw sola i pieprzem i upewnij się, że bazylia oraz czosnek są zakryte oliwą. Pomidorki mogą spokojne wystawać ponad nią.
- Pomidorki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C i zapiekaj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną i popękają.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie pokrój pieczywo i nasmaruj je odrobiną oliwy z pomidorków z obu stron. Wstaw do piekarnika na blaszce lub usmaż na patelni grillowej.
- W czasie przygotowania grzanek oliwa nieco przestygnie, pomidorki też. Dopiero wtedy włóż do środka burratę, dopraw jeszcze odrobiną mielonego pieprzu i posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj z chrupiącymi grzankami..