Burrata do złudzenia przypomina mozzarellę, ale to nie jest ten sam ser. Burrata jest miękka w środku, rozpływająca się w ustach, genialna. Powstała trochę przez przypadek, jak większość smakołyków we włoskiej Apulli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie polujcie na ten ser.
Gdzie o kupić? Pojawia się w czasowych ofertach w Lidlu, w niektórych większych supermarketach czy w Makro. Wypatrujcie tego sera i kupujcie bez zastanowienia.

Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– Burrata z pomidorami i szynką parmeńską
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z BURRATĄ
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 2 garści rukoli lub innych sałat
– 1 duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe
– 1 ser burrata
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamiczego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na talerzu połóż sałatę i rukolę, pokrojonego w plasterki pomidora i ser burrata.
- Całość polej oliwą i dobrej jakości octem balsamico. Dopraw solą i pieprzem i wystarczy Całość będzie genialna.
SMACZNEGO!







