To jeden z najprostszych przepisów na makaron, który możesz zrobić ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki lub jak ja tym razem z pomidorów pieczonych. Dlaczego warto upiec pomidory przed przygotowaniem sosu? Staną się one dużo bardziej aromatyczne, pełne smaku i słodyczy. A do tego wraz z nimi upieczony czosnek przeniesie sos w inny wymiar.
Jeśli nie znacie jeszcze tego makaronu, to gorąco zachęcam do przygotowania. Wybierzcie dobre, aromatyczne pomidory najlepiej polskiej produkcji, w kilka minut przygotujcie je i włóżcie do piekarnika, a reszta zrobi się niemalże sama!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
SPAGHETTI NAPOLI – MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu typu spaghetti
– 500 g dobrych, słodkich pomidorów
– 4-6 ząbków czosnku
– 50 ml oliwy z oliwek
– pół szklanki świeżych liści bazylii
– 1 cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– tarty parmezan do posypania
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory przekrój na pół lub 4 części, w zależności od ich wielkości. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190o C. Piecz przez 30-35 minut, w zależności od wielkości pomidorów.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej i zachować około 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.
- Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, łącząc cebulę i koncentrat.
- Po upieczeniu przełóż upieczone pomidory z czosnkiem i całym sosem, który się zrobił do blendera, dodaj podsmażoną cebulę z koncentratem pomidorowym i całość zmiksuj na aksamitny sos. Po zmiksowaniu dodaj bazylię i jeszcze króciutko zmiksuj.
- Na patelnię dodaj sos (będzie go więcej niż na 2 porcję, powinno wystarczyć nawet na 4, zachowaj więc resztę sosu, włóż do słoiczka i zużyj w ciągu 1 tygodnia), dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Do makaronu dodaj 2-3 łyżki tartego parmezanu i nieco wody odłożonej z makaronu i nadal podgrywaj. Sos zrobi się aksamitny i pokryje cały makaron.
- Makaron przekładaj na talerze, posypuj dodatkowym parmezanem i podawaj.