Mam dla Was kolejny bardzo prosty przepis na makaron, z pysznym kremowym, wręcz aksamitnym sosem. Sos zrobicie na bazie serka mascarpone, oraz wody z gotującego się makaronu. Wystarczy do sosu dodać usmażony boczek, mrożony groszek, nieco cebuli i parmezan.
W moim przepisie znajdziecie też jeden tajemniczy składnik, a mianowicie łyżkę musztardy. Tak to jest nieoczywisty dodatek i jeśli lubicie trzymać się bardziej włoskiej wersji przepisu, to po prostu go pomińcie. Ale ten dodatek spowoduje, że sos nabiera fantastycznego aromatu, choć ta ilość nie spowoduje, że będzie bardzo musztardowy.
W tym sosie możesz zrobić właściwie każdy rodzaj makaronu, tortellini, a nawet gnocchi. Przy gnocchi musisz tylko nieco rozrzedzić sos, bo kluseczki wchłoną sporą jego ilość, jak wymieszasz je z sosem. Taka już specyfika tych włoskich kopytek.
Polecam Wam także inne przepisy:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Sałatka z tortellini
– Makaron alla puttanesca
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego właściwie dowolnego
– 1 szalotka lub pół cebuli
– 150 g boczku wędzonego surowego
– 2/3 szklanki mrożonego groszku
– 3 łyżki mascarpone
– 80-100 gorącej wody z gotowania się makaronu
– 1/2 szklanki tartego parmezanu i dodatkowy do podania
– opcjonalnie: 1 łyżka musztardy dijon
– listki świeżej bazylii do podania
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek i cebulę pokrój, boczek w cienkie paseczki a cebulę w drobną kosteczkę.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pamiętaj o zachowaniu wody z gotującego się makaronu, należy to zrobić pod sam koniec gotowania, a najbardziej idealnie jest gotować makaron w tym samym czasie co sos, dzięki temu woda po prostu będzie obok.
- Na patelni podsmaż najpierw boczek na rumiano. Następnie dodaj cebulę i na rozgrzanej patelni z boczkiem smaż ją około 1-2 minut, po czym wrzuć zamrożony groszek i jeszcze podgrzewaj przez 1-2 minuty.
- Dodaj na patelnię mascarpone i 1-1,5 chochli do zupy wody z gotującego się obok makaronu. Wymieszaj do rozpuszczenia sera, po czym dodaj musztardę jeśli jej używasz, parmezan i nieco mielonego pieprzu. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolity sos.
- Do sosu na patelnię dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem, dopraw czarnym świeżo mielonym pieprzem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
1 comments
Wspaniałe danie! Świetny pomysł z dodaniem groszku i musztardy, bo to najfajniej podbija smak. Przepyszne:)