Takie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Proste, wystarczy dodać takie warzywa jakie macie w lodówce, wybrać właściwie dowolny azjatycki makaron i z kilku składników zrobić sos. Mój sos jest lekko pikantny za sprawą sosu Sriracha, ale jeśli lubisz łagodniejsze dania, to użyj połowy porcji tego pikanego sosu. Też wyjdzie przepyszne.
Do tego dania idealnie nadaje się także makaron ryżowy, zarówno ten w grubszych paseczkach jak i taki bardzo cieniutki. Ja mój makaron przygotowałam na patelni, ale jak masz wok to jeszcze lepiej. Całość będzie szybsza, a efekt będzie jeszcze lepszy!
Podczas przygotowania dania warto mieć odłożone nieco przegotowanej wody. Bo w zależności od rodzaju makaronu może on wypić sos, wchłonąć go do środka. Warto zatem dozować płynne składniki, aby nieco sosu zostało na dnie patelni, aby makaron nie wyszedł zbyt suchy.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Makaron alla puttanesca
MAKARON STIR FRY Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-200 g makaronu azjatyckiego (wybierz ulubiony, może być to makaron ryżowy)
– 2 łyżki oleju
– 60 ml sosu sojowego
– 1,5 łyżki octu ryżowego lub winnego (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
– 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu
– 3-4 łyżki sosu Sriracha lub podobnego (pikantny sos pomidorowy)
– 10-15 obranych krewetek
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 1 średnia marchewka
– 1/2 brokuła
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru lub 1 łyżka marynowanego imbiru
– 1/2 łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej
– 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
– szczypior dymki do podania
– sezam do podania
Przygotowanie:
- Brokuł pokrój na małe różyczki ugotuj przez kilka minut w gorącej wodzie, aż stanie się bardziej miękki, ale nadal chrupiący.
- Makaron azjatycki (ja użyłam jajecznego, ale możesz wybrać dowolny) przygotuj zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu.
- Imbir bardzo drobno posiekaj. Pokrój warzywa – marchewkę w słupki, paprykę w cienkie paseczki.
- Na patelnię dodaj paprykę i marchewkę i na niewielkiej ilości oleju lub oliwy podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dorzuć krewetki i ugotowanego brokuła i jeszcze chwilę smaż.
- W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ocet lub sok z cytryny, sos Sriracha, miód lub cukier oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, lub kukurydzianej. Dodaj do sosu posiekany imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj, aż mąka rozpuści się w sosie.
- Do usmażonych warzyw z krewetkami dodaj makaron odsączony z wody, a następnie wlej przygotowany sos. Wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły. Warto mieś dodatkowe 1/2 szklanki przegotowanej wody, bo w zależności od makaronu sos może być zbyt szybko wchłonięty. Wtedy uzupełnij całość wodą.
- Makaron podawaj posypany posiekaną dymką oraz sezamem, dodatkowo możesz dołożyć do niego też nać kolendry. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!