To połączenie to istna petarda. Bazą jest tu sałatka grecka, ale aby była bardziej sycąca, dodałam do niej bardzo drobny makaron, który jest idealnym dopełnieniem smaku. Wystarczy pokroić małe pomidorki, ogórka, czarne oliwki. Możesz też dodać paprykę, choć ja tym razem ją pominęłam.
A na górę ugotowane szparagi. Gotuję je razem z makaronem, aby po pierwsze nie brudzić więcej naczyń i aby wszystko było przygotowywane w jednym czasie. Do tego wystarczy zrobić już tylko pyszny sos holenderski, ale taki nieco na skróty, bez ucierania go w kąpieli wodnej a po prostu ubicie żółtka i rozpuszczonego masła. Ten sos jest bardzo prosty i zrobisz go ekspresowo.
Zajrzyj także do:
Omlet ze szparagami
Makaron z fetą i warzywami
Cytrynowy makaron ze szparagami
Tortellini ze szparagami
Krem z zielonych szparagów
Makaron ze szparagami
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Jajka zapiekane z parmezanem
Pieczone szparagi z serem feta
SAŁATKA GRECKA ZE SZPARAGAMI I MAKARONEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 100-150 g makaronu orzo lub innego bardzo drobnego
– 8-10 małych pomidorków
– pół dużego ogórka szklarniowego
– 10-15 czarnych oliwek
– 100 g sera feta
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 żółtka
– 50 g masła
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- SZPARAGI: Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki.
- Wstaw makaron i ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania wrzuć do makaronu szparagi i gotuj już razem do końca.
- W czasie gotowania pokrój pomidorki, ogórka, fetę i czarne oliwki. Wszystko na niewielkie, podobnej wielkości kawałki.
- SOS HOLENDRSKI: Rozpuść masło, a następnie ucieraj 2 żółtka z sokiem z cytryny, solą i odrobiną pieprzu (najlepiej białego, ale to nie jest konieczne). Jak masa zrobi się puszysta, bardzo powoli wlewaj do masy rozpuszczone masło, dosłownie cienką stróżką cały czas ubijając. Za kilka chwil sos będzie gotowy!
- Z ugotowanego makaronu wyjmij najpierw szparagi, a następnie odcedź makaron. Dodaj go do warzyw z fetą, dolej odrobinę oliwy z oliwek i wymieszaj. Na tak przygotowanej sałatce połóż ugotowane szparagi i polej wszystko przygotowanym sosem holenderskim. Podawaj wszystko od razu, póki danie jest ciepłe.