W sezonie wiosennym uwielbiam szparagi. Goszczą one w tym czasie u mnie na śniadanie, kolację oraz obiad. Można je przecież przygotować na tak wiele pysznych sposobów.
Ten przepis możesz przygotować zarówno na obiad jak i kolację, bo na obiad mogą być one warzywnym dodatkiem do mięsa lub ryby, a na kolację samodzielnym daniem, bo do szparagów wystarczy dodać pyszne pieczywo. Pieczywo przyda się też do zjedzenia resztki sosu maślanego o mocno cytrynowym smaku z dodatkiem musztardy. Ten sos to petarda smakowa, idealnie pasująca do tych warzyw!
Zajrzyj także do:
Omlet ze szparagami
Makaron z fetą i warzywami
Cytrynowy makaron ze szparagami
Tortellini ze szparagami
Krem z zielonych szparagów
Makaron ze szparagami
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Jajka zapiekane z parmezanem
Risotto ze szparagami
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Cytrynowy makaron ze szparagami
Omlet ze szparagami
Tortellini ze szparagami
PIECZONE SZPARAGI Z SEREM FETA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2-3 łyżki tartego parmezanu
– 3-4 łyżki pokruszonego dość grubo sera feta
– 4 łyżki masła
– 1 łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
– pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz
– świeże listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki.
- Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce i nasmaruj oliwą z oliwek. Najlepiej wykorzystaj do tego pędzel kuchenny.
- Szparagi posyp tartym parmezanem oraz fetą. Na koniec dopraw jeszcze całość pieprzem.
- Szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C i zapiekaj przez 10-12 minut, aż warzywa zmiękną, a ser się rozpuści.
- W tym czasie przygotuj w garnuszku sos maślany. Na niewielkim ogniu rozpuść masło, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny oraz musztardę. Sos jeszcze podgrzewaj, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i stworzyły jednolitą kremową konsystencję.
- Po upieczeniu polej szparagi przygotowanym sosem, dodaj listki bazylii i dobre pieczywo i od razu podawaj.
1 comments
Wygląda pysznie, już wiem co dzisiaj będzie na obiad:)