Wpisz i naciśnij Enter

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Uwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy że ułamiesz końcówkę. Szparagi zielone wystarczy krótko obgotować lub wręcz zblanszować wrzątkiem. Są pyszne i szybko gotowe. Dziś polecam Wam super prosty przepis na pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko. Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche.

Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
makaron ze szparagami i czosnkiem
sałatka gyros
szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
krem z białych szparagów
sos do sałatki
spaghetti carbonara ze szparagami
sałatka z kozim serem
sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem

Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
– garść świeżej rukoli
– kilkanaście zielonych szparagów
– 2-3 jajka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i odłam końcówki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty.
  2. Jaja ugotuj na miękko, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
  3. Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Podawaj ciepłe z sosem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Brzmi zachęcająco, chętnie sprawdzę wieczorem 🙂 pozdrawiam