Sałatka ze szparagami i jajkiem

Uwielbiam wiosnę i ten czas kiedy w sklepach i na straganach pojawiają się świeże szparagi. Najprostsze do przygotowania są te zielone, nie musisz ich obierać wystarczy że ułamiesz końcówkę. Szparagi zielone wystarczy krótko obgotować lub wręcz zblanszować wrzątkiem. Są pyszne i szybko gotowe. Dziś polecam Wam super prosty przepis na pyszną kolację, sałatkę z zielonych szparagów z jajkiem na miękko. Zamiast jajka na miękko możesz zrobić także jajko poche.

Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
makaron ze szparagami i czosnkiem
szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
krem z białych szparagów
spaghetti carbonara ze szparagami

Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1

Składniki:
– garść świeżej rukoli
– kilkanaście zielonych szparagów
– 2-3 jajka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyj i odłam końcówki. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty.
  2. Jaja ugotuj na miękko, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
  3. Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Podawaj ciepłe z sosem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Paulina

    Opublikowane 02/05/2018

    Odpowiedz

    Brzmi zachęcająco, chętnie sprawdzę wieczorem 🙂 pozdrawiam

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Orientalny burger z grilla

Sezon grillowy trwa w Polce od kiedy tyko zaczyna robić się ciepło. Ostatnio czytałam gdzieś że jesteśmy w czołówce krajów...

Zamknij