Jeśli nie znacie tego połączenia, to koniecznie musicie je wypróbować. Pyszne sezonowe słodkie pomidory i dobry twaróg pełen ziół, które sama skomponowałam i dodałam do środka. Z twarogu robię takie małe ala kluseczki, aby sałatka wyglądała jeszcze lepiej i aby jej jedzenie było niesamowitą przyjemnością.
Zaskocz swoje podniebienie
Pomidory bardzo lubią dodatek ziół, tak samo jak dobrze komponują się z serami. Zapewne tak jak ja kochacie łączyć je z fetą czy burratą. A tak rzadko spotykaliście ich połączenie z naszym polskim dobrym twarogiem, który przecież tak łatwo kupić wszędzie. Do twarogu dodajcie ulubione zioła, trochę czosnku, ułóżcie go na pomidorach, polejcie dobrą aromatyczną oliwą i gotowe. Proste i efektowne, a takie danie będzie idealne na lekki obiad lub na kolację, szczególnie latem, kiedy to pomidory są wprost genialne!
Idealna na każdą okazję
Ta sałatka jest genialna sama w sobie, wystarczy do niej podać pieczywo i gotowe.
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z TWAROGIEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2-3
SKŁADNIKI:
– 3-4 dojrzałe pomidory
– 250-300 g twarogu (ja wolę taki grubo mielony)
– 1 mały ząbek czosnku
– 3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół (możesz wykorzystać szczypiorek, koperek, pietruszkę, bazylię, oregano, szałwię, a nawet listki rukoli, wybierz przynajmniej 3 rodzaje ziół)
– 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– 2-3 łyżki śmietany (18% lub 30%) – uwagi w punkcie
– sól i pieprz
– do podania – kilka listków bazylii, słodka zielona papryka, inne
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory pokrój na plastry i układaj na półmisku lub 2 talerzach.
- Posiekaj bardzo drobno wszystkie zioła, które dodasz do twarogu. Najlepiej skomponować twaróg z dodatkiem minimum 3 rodzajów ziół, świetne będą bazylia, szczypiorek, koperek, ale tym razem ja dodałam: bazylię, oregano, szałwię i rukolę. Zioła wsyp do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz twaróg i rozgnieć twaróg widelcem. Aby uzyskać lepszą konsystencję, dodaj śmietany. Najlepsza w mojej ocenie będzie 18%, ale możesz wykorzystać też rzadszą w konsystencji 30%.
- Twaróg powinien mieć taką konsystencję, aby łatwo dało się robić ładne porcje i układać je na pomidorach. Ja robię porcje z wykorzystaniem 2 łyżek, zobacz na video poniżej jak to zrobić.
- Sałatkę z pomidorami i twarogiem polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na sałatce warto ułożyć jeszcze kilka listków świeżej bazylii, a do tego nieco zielonej słodkiej papryki (u mnie papryczki pimentos padron).
- Sałatkę podawaj samą lub z pieczywem.
SMACZNEGO!