Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania zostały użyte dwa sery z pesto Euroser – ser z czerwonym i zielonym pesto. Mi najbardziej przypadła do gustu ta czerwona wersja sera.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pieczone bakłażany
– carpaccio z cukinii
– makaron z cukinią w sosie śmietanowym
– sałatka z grillowanych warzyw
– zupa krem z cukinii
– faszerowana okrągła cukinia
– tarta z cukinią
– mini cukinie pieczone
Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– 1 spory bakłażan
– 6-8 plasterków sera Gouda z pesto Euroser
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
– 2 łyżki sera typu parmezan
– 1 łyżka siekanej bazylii
– świeżo mielony pieprz i sól
– 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej)
Przygotowanie:
Bakłażana pokrójcie w plastry ok 0,6 cm grubości. Każdy z plastrów posólcie i zostawcie na durszlaku przez ok 30 min. Ta czynność pozwoli pozbyć się goryczy z warzywa.
Piekarnik nagrzejcie do 220 st. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie plastry bakłażana polewając je niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczcie 20 min, przy czym płaty należy obrócić na drugą stronę po 10 min.
W międzyczasie wyjmijcie ser aby nabrał temperatury pokojowej. Bakłażana po wyjęciu z piekarnika lekko przestudźcie, na dno naczynia do zapiekania nałóżcie nieco sosu pomidorowego. Na środku każdego bakłażana połóżcie kawałek sera z pesto – tak aby nie wystawał poza bakłażana. Zróbcie rulonik i ułóżcie go w żaroodpornym naczyniu zawinięciem do dołu. Czynność zawijania wykonajcie dla wszystkich bakłażanów.
Na bakłażany nałóżcie resztę sosu pomidorowego, posypcie je parmezanem, bazylią, solą i pieprzem, oraz odrobiną oliwy. Włóżcie do piekarnika na ok 15 min.
Potrawę należy podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Doskonale nadaje się na przystawkę oraz jako dodatek do mięsa.
SMACZNEGO!
Polecam Ci także:
– czerwone pesto
1 comments
a to na zdjęciach pod potrawą to gazeta? super pomysł z taki tłem