To jedna z bardziej klasycznych babek wielkanocnych, o pysznym maślanym smaku. Tym razem moją babkę ozdobiłam prostym lukrem z białej czekolady, na który przepis znajdziesz pod koniec tego przepisu i orzechów. Tym razem padło na pyszne i piękne pistacje, które tak bardzo urozmaiciły moją wielkanocną babę.
Zapraszam Was także na przepisy na ciasta na Wielkanoc:
Babka majonezowa
Mazurek chałwowy
Mazurek wielkanocny królik
Wilgotna babka drożdżowa
Babka pomarańczowa
Mazurek kajmakowy
Babka czekoladowa z prosseco
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka drożdżowa z żurawiną
Prosta babka czekoladowa
PRZEPISY NA WIELKANOC
BABKA PIASKOWA
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 4 jajka
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 200 g masła
– 180 g cukru
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
- Rozpuść masło i odstaw je do przestygnięcia.
- Cukier i jajka ubij na bardzo puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj oba rodzaje mąki, przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zmiksuj, a na koniec dolej ekstrakt waniliowy i jeszcze lekko ciepłe rozpuszczone masło. Masło dolewaj partiami po 2-3 łyżki i miksuj, aby pasa nie straciła puszystości.
- Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, choć w przypadku foremek silikonowych nie musisz dodawać właściwie nic.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Piecz babkę przez około 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu trzymaj babkę w formie, w której się piekła przez kolejne 15 minut, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
- Babę możesz ozdobić klasycznym lukrem lub innego rodzaju polewą, oraz dowolnie ozdobić.
- Lukier z białej czekolady: potrzebujesz 100 g białej czekolady i 25 g masła. Rozpuść i połącz składniki w kąpieli wodnej, czyli stawiając miskę ze składnikami nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i polewaj babkę.
2 comments
Piękne zdjęcia! Apetyczna babka 🙂
piękna ta baba 🙂