Polecam przygotowywanie domowych przetworów samodzielnie. Dzięki temu plony lata możecie zamknąć w pięknych słoiczkach i wracać do nich cały rok.
Dżem truskawkowy to jeden z podstawowych smaków, zapewne dlatego jest tak bardzo lubiany przez wszystkich. Nie może go zatem zabraknąć w waszej spiżarni kiedy na jesieni czy w zimę zapragniecie czegoś słodkiego lub dobrego dodatku do domowych naleśników.
Zapraszam na inne moje przepisy na przetwory:
– puree z dyni
– dynia marynowana w occie
– konfitura z cebuli
– kulki serowe w oliwie
– cebula marynowana
– kiszone cytryny
Przygotowanie:ok 30 minut
Składniki:
– 1 kg truskawek
– sok z połowy cytryny
– 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowanie truskawek – umyjcie je a dopiero później usuńcie szypułki (aby nie nabrały wody). Pokrójcie truskawki na mniejsze kawałki (na 4 lub 8 części) i wrzućcie do garnka. Dosypcie cukier żelujący oraz sok z cytryny (dzięki niemu truskawki zatrzymają piękny kolor) i zagotujcie. Podgrzewajcie jeszcze 10 min od momentu zagotowania.
Gotowy dżem przełóżcie do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
SMACZNEGO!