To danie niezaprzeczalnie kojarzy mi się z wakacjami w Chorwacji. Kalmary jadłam prawie codziennie – prawie w każdej restauracji były genialne i czosnkowe. Z dodatkiem ziemniaków i szpinaku smakowały wyśmienicie.
Jak tylko w sklepie uda mi się dostać kalmary nie takie pokrojone ale w całości, a tym bardziej jak są świeże, nie waham się wcale i kupuję od razu. Kalmary należy wyczyścić wyciągając szkielet/kręgosłup. Jest on dość specyficzny, giętki i przeźroczysty.
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– krewetki w białym winie
– przepis na ośmiornicę
– kalmary w czosnku
kalmary w czosnku
Przygotowanie: ok 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 spore kalmary w całości
– 4 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
– 5 sporych ziemniaków
– 2 spore garści świeżych liści szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania kalmarów. Jeżeli kupiliście nieoczyszczone należy wyjąć ze środka wszystkie „wnętrzności” i dokładnie je umyć. Pozostawić kalmary w całości.
Przygotujcie zalewę – oliwę (3/4 podanej porcji) wymieszajcie z przepuszczonym przez praskę lub zgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Odłóżcie na ok 20 min. W tym czasie obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dość dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie.
Przygotujcie patelnię grillową – rozgrzejcie na niedużym ogniu resztę oliwy. Z kalmarów postarajcie się zdjęć czosnek w którym się marynowały. Połóżcie na patelnię i przez 2-3 min szybko podsmażcie z każdej strony. Następnie zmniejszcie płomień (lub ustawienie płyty) i przykryjcie pokrywką potrawę. Duście ok 10 min. Na koniec dodajcie oliwę z czosnkiem której używaliście do marynowania, odrobinę soli i pieprzu, a po ok 1-2 min zdejmijcie z patelni.
Na drugiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Dodajcie szpinak i przesmażcie go 2-3 minuty. Na koniec dodajcie ziemniaki, sól i pieprz. Połączcie tylko składniki i zdejmujcie z patelni.
Podawajcie kalmary z cząstką cytryny do pokropienia oraz z dodatkiem ziemniaków ze szpinakiem.
SMACZNEGO!
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
4 comments
to co podawane jest z kalmarami w Chorwacji to nie są ziemniaki ze szpinakiem
tak wiek, są pyszne, robiłam je wielokrotnie
Dokładnie tak, nazywają to Blitva – burak liściowy podany z ziemniakami. Ale ten szpinak też może fajnie pasować: )
Zastanawiam się skąd ten szpinak. Ziemniaki przygotowuje się z botwinką (blitva) Oto oryginalne danie Chorwackie.