To jeden z najprostszych przepisów na makaron, głównie przez ilość składników potrzebnych do jego przygotowania i oczywiście niezwykle krótki czas zrobienia. Dla mnie makaron ideał, bo nie dość, że pikantny i aromatyczny, to wszystkie składniki zawsze mam w domu i mogę go zrobić przy tzw. pustej lodówce 🙂 No i jak go w takiej sytuacji nie kochać.
Jeśli nie znacie jeszcze tego makaronu, to gorąco zachęcam do przygotowania. Nie zrażajcie się tym, że nie ma tu „konkretnych dodatków”. To danie jest tak pełne smaku, że pochłania się je z ogromną przyjemnością i nic w nim nie brakuje.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
SPAGHETTI AGLIO E OILO
PRZYGOTOWANIE: 8-15 minut w zależności od czasu gotowania makaronu
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu typu spaghetti
– 5-8 ząbków czosnku
– 1 świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka płatków chilli (dopasuj ilość do swoich preferencji)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 100 ml oliwy z oliwek
– tarty parmezan do posypania
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej i zachować około 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu.
- W tym czasie posiekaj bardzo drobno chilli (jeśli używasz wersji świeżej), oraz natkę pietruszki. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki.
- W momencie kiedy makaron będzie już ugotowany, na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, chilli i smaż dosłownie 1-2 minuty (nie możesz dopuścić, aby czosnek zbyt mocno się zrumienił, bo całość dania będzie gorzka, dlatego dla bezpieczeństwa rób to na mniejszym ogniu).
- Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, dolej zachowaną wodę, ale partiami, cały czas podgrzewając makaron i mieszając. Prawdopodobnie nie zużyjesz całej zachowanej wody, wystarczy jej tyle, aby sos stał się kremowy. Na tym etapie można dodać jeszcze nieco tartego parmezanu do makaronu.
- Makaron na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.
- Makaron od razu przekładaj na talerze, dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp tartym parmezanem. Podawaj.
5 comments
Najlepszy typ makaronu jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam wszystkim! Doskonały przepis. 🙂 Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/
To prawda jest pyszny 🙂 Dzięki za zaproszenie, zajrzę na pewno 🙂
Mój ulubiony przepis, prosty i pyszny – czasami dodaję też krewetki 🙂
Przepisy na dania z makaronem są moimi jednymi z ulubionych, pysznie! 🙂
a ja jestem ciekawa gdzie można kupić takie sprytne urządzenie do czosnku 😉 będę wdzięczna za odpowiedź