Nie ma świąt bez domowych pierniczków, u Was także? Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na najpyszniejsze domowe pierniczki. Te pierniczki trzeba zrobić jakiś czas przed świętami, prawdziwy miód powoduje że pierniczki po upieczeniu będą dość twarde. Najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach.
Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince. Smacznego!
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
PIERNICZKI
Czas przygotowania: 1 h
Składniki:
– 260 g miodu naturalnego najlepiej w formie płynnej (np. wielokwiatowego)
– 120 g masła
– 550 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika lub 1 opakowanie dobrej przyprawy do piernika ze sklepu (bez dodatku mąki i cukru)
– 100 g cukru
– 1 jajko
– opcjonalnie 1 łyżka kakao (wtedy pierniczki są nieco ciemniejsze)
Przygotowanie:
- Miód i masło rozpuść w rondelku, podgrzewając na niewielkim ogniu. Uważaj aby nie zagotować całości. Mieszankę schłodź, ja w okresie zimowym wystawiam garnek na chwilkę na dwór bo temperatura to przyśpieszy. Ale uważaj aby masa była nadal płynna, zbyt długie jej odstawienie spowoduje, że tłuszcz zacznie się osadzać na górze i masło będzie przybierało formę stałą.
- Do miski wsyp mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao. Dodaj jajko i schłodzony miód z masłem. Zagnieć ręcznie lub przy użyciu miksera, przy piernikach wolę to robić ręcznie, mikser i końcówka typu hak nie radzi sobie z tym ciastem najlepiej. Tak przygotowane ciasto wstaw na około 10 minut do lodówki.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Blachę przykryj papierem do pieczenia.
- Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek. To z jakiej grubości ciasta będziesz wykrawać pierniczki zależy głównie od wielkości foremek jakie posiadasz. Ja zwykle do mniejszych form bardziej wałkuję ciasto, a do dużych zostawiam zdecydowanie grubszy placek.
- Ciasteczka przekładaj na blachę i piecz około 8 minut. Większe formy i ciastka XXL wymagają około 9 minut. Ciasteczka studź na kratce lub blacie, przełóż do puszek lub pojemników dopiero po całkowitym wystygnięciu.
- Koniecznie sprawdź przepis na lukier królewski i mega dużo porad jak lukrować pierniczki aby były takie piękne <3
10 comments
Może z moimi marnymi umiejętnościami dam radę chociaż ten podstawowy przepis zrobić, ale pewnie to spalę. xD
są naprawdę proste w przygotowaniu, nie ma mowy o zepsuciu 😉
Dzień dobry. Czy jak zrobię pierniczki 11 grudnia to do świąt będą nadawały się do jedzenia? Będą miękkie?
Jeśli zamkniesz je w puszkach to zdecydowanie tak, one wtedy po kilku dniach robią się miękkie 🙂
U mnie ciasto na pierniczki wyszło mega kruche. Cały czas się łamało i ciężko było wykrawać pierniki. Dałam dokładne proporcje z przepisu. Ogólnie wyszły, tylko zamiast rozwałkować wyciąć i upiec to zeszło mi dwie godziny…
A z jakiego miodu korzystałaś? Na pewno był naturalny? Czy był płynny czy stały w konsystencji?
Robię pierniczki z tego samego przepisu przynajmniej od 7 lat, zrobiłam już chyba z 20 porcji tego ciasta i problem się nigdy nie pojawił.
Ile dokladnie gramów przyprawy dac? Sa różne wielkości przypraw
Tak jak mówi przepis 4 łyżki
Świetny przepis! Ja od lat robiłam z tego samego bo lubię cienkie i kruche pierniki ale wyrabianie i wałkowanie tamtego ciasta jest męką – jest tak twarde 🙁 czy te ciasto jest bardziej przyjazne we współpracy?
Tak ciasto ładnie się rozwałkowuje, a tym lepiej im bardziej zagnieciesz i ocieplisz je w dłoniach.