Wigilijna kapusta z grzybami

Nie jestem specjalną fajną bigosów, trudno mnie zadowolić w tej kwestii. Ale na tą kapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych grzybów robi swoje, kapusta nabiera pysznego smaku za którym tęsknię cały rok. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki.

Polecam Wam także:
barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
wigilijne uszka z suszonymi grzybami
zakwas z buraków na barszcz
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 60 minut

Składniki ciasto:
– 30 g suszonych grzybów
– 300 g kapusty kiszonej
– ½ cebuli
–  sól
– pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną.
  2. W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesiekać drobniej.
  3. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Możesz wykorzystać także wodę z gotowania grzybów. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż
    wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO!

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Wigilijna kapusta z grzybami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kompot z suszu

Bez tego kompotu nie ma Świąt. Ale wiem że są jego zagorzali wielbiciele i przeciwnicy. Dwa obozy pokazały się na...

Zamknij