Przepis pyszny i prosty, a dodatek alkoholu ciekawie podkręca smak. Nie obawiajcie się procentów, uciekną one w procesie gotowania. Do przygotowania użyjcie większych krewetek z pancerzykami lub bez. Pamiętajcie jedynie że krewetka w pancerzyku będzie lepsza i bardziej miękka, ale jej obieranie kiedy została przygotowana w sosie pomidorowym może okazać się nieco kłopotliwe.
A jeśli lubicie krewetki zapraszam na kilka moich sprawdzonych przepisów:
– makaron z krewetkami
– krewetki w winie
– tajską zupę z krewetkami
– zupa rybna z krewetkami
– ravioli z krewetkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– pół kilograma krewetek średniej wielkości
– ok 250 ml passaty pomidorowej lub 1 puszka (400ml) pomidorów krojonych
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 60 ml wódki
– sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażcie przez 3-4 minuty czosnek oraz drobno posiekane chilli. Dodajcie passatę lub pomidory z puszki (jeśli dodacie puszkę pomidorów sos będzie miał nieco inną konsystencję). Po 2 minutach dolejcie wódkę, nieco soli i pieprzu, 1-2 minutę podgrzejcie i dodajcie krewetki do sosu.
- Całość duście kilka minut, czas przygotowania uzależniony jest jednak od tego czy do potrawy użyjecie krewetek o kolorze szarym (surowych), czy tych już wstępnie obrobionych termicznie (różowe). Te pierwsze powinno dusić się nieco dłużej (6-8 minut), te drugie jedynie podgrzać w sosie.
- Krewetki wyłóżcie do głębokich talerzy, posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie z pieczywem.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
2 comments
Fajny przepis! Alkohol nadaje potrawom fajny smak. Ostatnio gotowałam bolognese z wódką…smakowało super!!
Bolognese z wódką – musi być extra 🙂