Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie grudki i nada jednolitą konsystencję) lub końcówki blendującej miksera (przy tym sposobie pure ma najbardziej aksamitną strukturę i jest nieco „lepiące”. Zachęcam do wypróbowania wszystkich wspomnianych sposobów i wybrania tego który Wam najbardziej odpowiada, lub dopasowywania formy puree do przygotowywanej potrawy.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad do których idealnie będzie pasowało puree? Oto kilka moich przepisów:
– kotlet schabowy
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
puree ziemniaczane – przepis podstawowy
Przygotowanie: 20-30 minut
Składniki:
– pół kilograma ziemniaków
– 3 łyżki masła
– 50 ml mleka lub rzadszej śmietany
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze części, zalejcie wodą, posólcie i gotujcie aż staną się miękkie. Aby skrócić czas gotowania możecie ziemniaki pokroić w naprawdę małe kawałki, wtedy gotowanie może zająć jedynie 15 minut.
- Po ugotowaniu odlejcie wodę z ziemniaków. Nie jestem zwolennikiem ponownego stawiania ich na gazie w celu „odparowania”, tym bardziej że zaraz dodacie do nich dodatki aby te zrobiły się bardziej wilgotne.
- Do ziemniaków dodajcie mleko i masło. Przykryjcie pokrywką aby masło pod wpływem ciepła się rozpuściło. Ugniećcie ziemniaki za pomocą tłuczka lub końcówki blendera. Jeśli do ziemniaków używacie specjalnej praski to mleko i masło dodajcie na końcu, już po sprasowaniu ziemniaków.
- Całość wymieszajcie, dodajcie odrobinę soli do smaku. Podawajcie od razu razem z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!






Dad in the Kitchen tatowkuchni.pl
Opublikowane 17/06/2017
Maslo i mleko (koniecznie pelnotluste) to podstawa. Yumm!! Nie probowalem jeszcze metody z mikserem. Boje sie ze puree zrobi sie zbyt klejace. Musze dac szanse i sprobowac kiedys. W zaleznosci od dania ja dodaje jeszcze czasem musztarde pelnoziarnista do smaku.
Ania nietylkopasta.pl
Opublikowane 18/06/2017
Tak jest najbardziej klejące, dlatego tylko czasem wykorzystuję tą metodę, ale do niektórych dań takie właśnie puree mi najbardziej pasuje. A z musztardą musi być super.