Wpisz i naciśnij Enter

Puree ziemniaczane – przepis podstawowy

Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie grudki i nada jednolitą konsystencję) lub końcówki blendującej miksera (przy tym sposobie pure ma najbardziej aksamitną strukturę i jest nieco „lepiące”. Zachęcam do wypróbowania wszystkich wspomnianych sposobów i wybrania tego który Wam najbardziej odpowiada, lub dopasowywania formy puree do przygotowywanej potrawy.

Szukasz pomysłów na pyszny obiad do których idealnie będzie pasowało puree? Oto kilka moich przepisów:
kotlet schabowy
polędwiczki z szynką parmeńską
królik w winie
pulled pork
gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
stek z sosem whiskey
schab z pieczarkami
pikantny gulasz z czerwonym winem
kurczak barbecue
pomysł na kurczaka
polędwica z marynowanym pieprzem

puree ziemniaczane – przepis podstawowy

Przygotowanie: 20-30 minut

Składniki:
– pół kilograma ziemniaków
– 3 łyżki masła
– 50 ml mleka lub rzadszej śmietany
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze części, zalejcie wodą, posólcie i gotujcie aż staną się miękkie. Aby skrócić czas gotowania możecie ziemniaki pokroić w naprawdę małe kawałki, wtedy gotowanie może zająć jedynie 15 minut.
  2. Po ugotowaniu odlejcie wodę z ziemniaków. Nie jestem zwolennikiem ponownego stawiania ich na gazie w celu „odparowania”, tym bardziej że zaraz dodacie do nich dodatki aby te zrobiły się bardziej wilgotne.
  3. Do ziemniaków dodajcie mleko i masło. Przykryjcie pokrywką aby masło pod wpływem ciepła się rozpuściło. Ugniećcie ziemniaki za pomocą tłuczka lub końcówki blendera. Jeśli do ziemniaków używacie specjalnej praski to mleko i masło dodajcie na końcu, już po sprasowaniu ziemniaków.
  4. Całość wymieszajcie, dodajcie odrobinę soli do smaku. Podawajcie od razu razem z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Puree ziemniaczane
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Maslo i mleko (koniecznie pelnotluste) to podstawa. Yumm!! Nie probowalem jeszcze metody z mikserem. Boje sie ze puree zrobi sie zbyt klejace. Musze dac szanse i sprobowac kiedys. W zaleznosci od dania ja dodaje jeszcze czasem musztarde pelnoziarnista do smaku.

    1. Tak jest najbardziej klejące, dlatego tylko czasem wykorzystuję tą metodę, ale do niektórych dań takie właśnie puree mi najbardziej pasuje. A z musztardą musi być super.