Cheeseburger domowy to naprawdę pyszna sprawa, a do tego dokładnie wiemy co włożymy do środka. Jeśli choć raz zdecydujecie się na zrobienie cheeseburgera z mojego przepisu, zobaczycie jaka jest różnica pomiędzy tą wersją a popularną sieciówką fast food. Choć nie ukrywam, że robiąc mojego cheeseburgera sugerowałam się dodatkami tego klasyka z Mc Donalds, dodając jedynie sałatę której tam nie znajdziecie.
Cheeseburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– burger z czerwonej soczewicy
– burgery z indyka i cukinii
– sałatka gyros
– burgery z kotletem jajecznym
– wegeburger z kalafiora
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– przepisy na grilla
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1 bułka
– 120-150 g mielonego z wołowiny
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– dodatki: 1 plastry sera cheedar, listek sałaty, 1 ogórek konserwowy, 1 łyżeczka drobno posiekanej białej cebuli, ketchup, musztarda
Przygotowanie:
- Wybierając mięso wołowe wybierzcie te z odrobiną tłuszczu, a jeśli nie jesteście pewni mielonego kupcie kawałek wołowiny z tłuszczem i sami przygotujcie mięso.
- Mięso przed przygotowaniem powinno nabrać temperatury pokojowej. Dodajcie do niego trochę soli i pieprzu, a następnie uformujcie z mięsa kotlet do cheeseburgera który będzie o ok 1 cm szerszy niż średnica waszej bułki. Najlepiej formować mięso na deseczce przyciskając je i formując ręką boki.
- Usmażcie mięso na patelni lub grillu, po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości kotleta. Jeśli chcecie aby Wasz ser by stopiony, połóżcie go na kotlecie na ostatnią 1 minutę smażenia.
- Po usmażeniu zacznijcie składać cheeseburgera. Kolejność możecie wybrać sami, jednak nie zapomnijcie o tym aby sosy dać i na dole i na górze. Dodajcie do chceesa także pokrojonego w plasterki ogórka i posiekaną cebulkę.
SMACZNEGO!
Polecam także:
– tatar wołowy
3 comments
Gryzłabym tego burgerka ;))) P.S. Bardzo ładna deseczka 🙂
Dziękuję 🙂
*uformujcie