Pulled pork czyli „wyczesane mięso” to najlepszy sposób przygotowania łopatki wieprzowej jakiego dotychczas próbowałam. Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto poświęcić ten czas na przygotowanie mięsa. Duża ilość przypraw doda mu fantastycznego smaku 🙂
Pomysł na sos podpatrzyłam u Karoliny z bloga Picante Jalapeno. Karolina z takim sosem zrobiła też swoje bajgle, do moich też pasował idealnie 🙂
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– łopatka w sosie musztardowym
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
Przygotowanie: ok 9 godzin + marynowanie
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka chilli
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 200 g brązowego cukru
- 2 litry wody
- 130 g soli morskiej
- 3 liście laurowe
- sos wasabi: 4-5 łyżek majonezu, 1-2 łyżki wasabi
- bajgle, najlepiej domowe z mojego przepisu na bajgle
- dodatki: liście salaty lub rukola, świeże zielone chilli
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Kmin rzymski, czosnek, chilli, pieprz czarny i pieprz cayenne, sól i 100 g brązowego cukru wymieszaj dokładnie ze sobą.
- Do dużej miski wlej wodę, 100 g brązowego cukru, sól morską i liście laurowe. Dodaj 3 łyżki wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw. W solance zanurz mięso i odstaw na 6-8 h, najlepiej mięso przygotować wieczorem aby z samego rana było gotowe do pieczenia.
- Po tym czasie osusz mięso ręcznikiem papierowym i natrzyj dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
- Tak przygotowane mięso umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekernika rozgrzanego do temperatury 110°C. Piecz mięso w tej niskiej temperaturze przez 8 h. Jeśli Twoje naczynie nie posiada pokrywki wykorzystaj folię aluminiową aby szczelnie okryć naczynie.
- Po 8 h odkryj mięso i piecz jeszcze przez 1 h w temperaturze 130°C. W połowie pieczenia przekręć mięso na drugą stronę aby miało szansę zrumienić się z każdej strony.
- Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na około 40 min. Po tym czasie wyjmij je i rozdziel na cieniutkie włókna za pomocą dwóch widelców.
- Planowanie: moje mięso marynuję wieczorem a wstawiam o 5-6 rano do piekarnika, jeśli planuję je na obiad. Jeśli ma być częścią kolacji wstaw mięso nieco później.
- Przygotuj bajgle – przekrój je, włóż kawałek sałaty lub rukoli, trochę pulled porka i świeże chilli (opcjonalnie). Przygotuj sos z majonezu i wasabi i dodaj trochę sosu do swoich bajgli. Podawaj!
SMACZNEGO!
2 comments
Super wygląda, musi być smaczna
Te bajgle wyglądają naprawdę przepysznie. Zrobię narzeczonemu na walentynki. Na pewno będzie zachycony!