Królik do doskonałe i delikatne mięso, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam ten przepis zarówno na weekendowy obiad jak i Święta, wtedy kiedy chcecie aby na stole pojawiło się coś mniej oczywistego niż „schabowy”. Przepis wymaga czasu ale jest prosty w przygotowaniu i właściwie robi się sam w piekarniku. W tym czasie możecie przygotować pyszne dodatki – u mnie kasza i grillowane pomidory, ale doskonale będzie pasowało do niego tradycyjne puree ziemniaczane, lekkie surówki i inne.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki z szynką parmeńską
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– kotlet schabowy
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
Przygotowanie: ok 1,5 h
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
-1 tuszka królika ok 1,2 – 1,5 kg, wypatroszona
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 8 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól i pieprz
- Tuszkę królika pokrójcie za pomocą ostrego noża lub tasaka na mniejsze kawałki. Wyjdzie 7-10 części. Królik ma dość delikatne kostki, zatem łatwo je połamać za pomocą ostrzejszego narzędzia.
- Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażcie królika, tak aby mięso z zewnątrz nie było różowe. Zajmie to ok 10-15 minut. Następnie zalejcie królika winem i duście ok 5 minut aby wino nieco odparowało.
- Przełóżcie całość do naczynia żaroodpornego. Dodajcie ząbki czosnku, jeśli są duże to przekrojone na 2-3 części. Dodajcie także oliwki i rozmaryn (oderwijcie listki od zdrewniałych łodyżek i użyjcie samych listków). Całość przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wsawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st.
- Pieczcie królika około 1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Po 1h odkryjcie królika i pieczcie jeszcze ok 15-20 minut aż sos nieco wyparuje a królik ładnie się „podpiecze”.
- Po wyjęciu z piekarnika posypcie natką pietruszki. Podawajcie z dodatkami: kaszą lub ziemniakami, sałatką.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami