Brioche to pyszna maślana bułka lub bułeczki, o nieco słodkawym smaku. Z tego samego lub bardzo podobnego ciasta możecie zrobić też chałkę, bo to prawie identyczny wypiek. Różni się głównie form podania.
Dlaczego tym razem nie zdecydowałam się na upieczenie tradycyjnej chałki, tylko postawiłam na brioche pieczoną w keksówce. Chciałam, aby ten wypiek był wyższy i miał bardziej zwartą formę, tak abym mogła z wykorzystaniem mojej brioche zrobić przepyszne tosty z owocami, które naprawdę musicie zrobić!
Bioche jest lekko słodka, dlatego w mojej ocenie najlepiej smakuje z dodatkami typu słodkie serki, twaróg, dżemy, miody. Możesz podawać ją też po prostu z samym masłem, jest pyszna i pachnąca. Z ciasta w tym przepisie możesz też przygotować tradycyjną chałkę lub po prostu bułeczki. Bułeczki można układać na blaszce w kształcie prostokąta lub okrągłej a po upieczeniu i wyrośnięciu po prosu odrywać pyszne porcje i zjadać je z dodatkami.
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– Bułeczki drożdżowe – brioszki
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Chlebek nadziewany fetą
BRIOCHE MAŚLANA BUŁKA
Ilość porcji: 1 bułka w keksówce
Przygotowanie: 3 h
Składniki:
– 350 g mąki pszennej typ 500-650
– 110 g tłustego mleka (min 3,2%) – tak poprawnie podałam ilość w gramach
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 32 g miękkiego masła
– 3 łyżki cukru
– szczypta soli
– 1 jajko
– 7 g suchych drożdży lub 16 g świeżych drożdży
– do nasmarowania bułeczek: 1 jajko + 1 łyżka mleka zamiennie mleko z 1 łyżeczką miodu
Mleko, jajko, śmietana i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru z podanej ilości. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH, dodaj je do ciasta, tak jak mówi punkt 2.
- Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, śmietanę, miękkie masło, jajko, cukier. Do miksera załóż końcówkę typu hak i zacznij wyrabiać ciasto. Jak składniki mniej więcej się połączą, dodaj jeszcze szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach miksera przez około 10 minut. Powinno być jeszcze lekko lepiące, ale z czasem robić się coraz bardziej elastyczne, tworzyć kulę i odklejać się od ścianek misy miksera. Jeśli chcesz wyrabiać ciasto ręcznie, musisz to robić energicznie około 20 minut, to bardzo ważne, aby nie skracać tych czasów.
- Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 1,5 h w ciepłe miejsce, aby podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość.
- Przygotuj blat lub silikonową matę. Ważne, aby pracować teraz na blacie, z którego łatwo oderwiesz lekko klejące się części ciasta. Na tym etapie już nie podsypuj blatu mąką.
- Ciasto podziel na 3 części. Z ciasta zaplataj warkocz chałkowy, czyli naprzemiennie składaj prawe i lewe ramię do środka.
- Przygotuj blachę typu keksówka nasmarowaną olejem. Do blaszki włóż zaplecioną chałkę i przykryj ściereczką do kolejnego wyrastania przez 30-40 minut.
- Na 10 minut przed końcem włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 175 st C.
- Przygotuj jajko z mlekiem lub mleko z miodem, wymieszaj je w miseczce i posmaruj mieszaniną brioche za pomocą pędzla kuchennego. Dzięki temu Twoja bułka będzie piękna i złocista, a jej wygląd będzie jeszcze bardziej zachęcał.
- Piecz brioche przez 25-30 minut, do momentu kiedy wieniec zrobi się piękny i złoty.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij brioche z foremki i wystudź na kratce, aby nie wilgotniał od dołu, leżąc na gorącej blasze.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł