Ta zupa może być bardzo łagodna lub pikantna, wszystko zależy od tego jak ją przyprawicie i jaką papryczkę dodacie. Ja tym razem zdecydowałam się na zielone chilli, dość łagodne w smaku nawet dla osób które nie jedzą ostrego. Śmiało próbujcie tej zupy bo jest przepyszna i doprawcie ją według własnych upodobań.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zupa taco
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ
Ilość porcji: 3-4
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 l bulionu drobiowego (domowego rosołu z kurczaka lub dobrej jakości bulionu gotowego)
– 2 nieduże marchewki
– 2 limonki
– 1-2 zielone chilli
– sól i pieprz
– garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj i przekrój wzdłuż na 2 lub 3 części, włóż do garnka, dodaj 1 obraną marchewkę. Zalej gorącym bulionem z kurczaka i 500 ml gorącej wody i zagotuj. Gotuj tak przez około 20-25 minut aż kurczak się ugotuje i umożliwi rozdzielenie na włókna.
- 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną w drobną kostkę drugą marchewkę, bardzo drobno posiekane pół papryczki chilli oraz na minutę przed końcem gotowania sok z 1 limonki. Dopraw także solą i pieprzem do smaku.
- Z zupy wyjmij kurczaka, odłóż na chwilę aby ostygnął i za pomocą dłoni lub dwóch widelców podziel go na pasma. Kurczak po naciśnięciu powinien bardzo łatwo się rozdzielić.
- Pasma kurczaka wrzuć ponownie do bulionu. Zupę nakładaj do miseczek, dodając świeżą kolendrę oraz plasterki zielonego chilli. Zupę podaj z cząstkami limonki i dla ozdoby i smaku.
SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM